Víte o nějakém velmi nebezpečném místě, nebo jste přesvědčeni, že by na některých místech měly vzniknout nové přechody a jinde by měly, pro jistotu, raději zaniknout? Nevíte, kam se s připomínkami obrátit? Pak právě pro vás je určen server chodcisobe.cz. Běží zhruba pět měsíců a je neziskovou aktivitou občanských sdružení Pražské matky a Oživení. A hlavně - má se stát nástrojem sebeobrany (nejen) pražských chodců.

Podle Petry Lukešové z Pražských matek funguje jednoduše a efektivně. „Vyfotíte, případně natočíte nebezpečné místo či dopravní situaci. Stručně ji popíšete. My posléze podnět prověříme a postoupíme na odpovědná místa," vysvětlila Lukešová. Dokumentace se prý dostane přímo do rukou příslušných pracovníků konkrétní městské části, případně na Technickou správu komunikací, což urychlí řešení problému.

Do dnešního dne se portál chodcisobe.cz zabýval stovkami podnětů ze všech koutů metropole.

VYŘEŠENÉ. V této sekci na serveru chodcisobe.cz se nachází podnět paní Evy Šuchmanové. Dokladuje absurdní dopravní situaci na křižovatce ulic Jahodová a Topolová na sídlišti Zahradní Město. Dva přechody tu při úpravách chodníku ústily přímo do staveniště.

VYŘEŠENÉ. V této sekci na serveru chodcisobe.cz se nachází podnět paní Evy Šuchmanové. Dokladuje absurdní dopravní situaci na křižovatce ulic Jahodová a Topolová na sídlišti Zahradní Město. Dva přechody tu při úpravách chodníku ústily přímo do staveniště. Nebezpečné to bylo zvláště pro děti, přecházející zde při cestě do zdejší Základní školy Švehlova.

„Nejčastěji jsou to upozornění na chybějící přechody, nebezpečně nepřehledné křižovatky či špatně viditelné přechody. Zkrátka vysoce riziková místa," zmiňuje Lukešová. Celá řada připomínek se však objevuje i na adresu rozbitých chodníků, špatně fungujících semaforů či rozbitých vodících pásů pro slepce.

Fotografiemi s popisy Pražanů se to na serveru skutečně vysloveně hemží. A to, že sem lidé nepřispívají zbytečně, dokladuje zdejší rubrika „Vyřešené". Obsahuje už patnáct napravených dopravních nepravostí.

Díky aktivitě Pražanů a lidí ze serveru chodcisobe.cz byl například opraven chodník v Korunní ulici, znovu zprůchodněn chodník v Dukelské ulici, nebo opraven semafor v Limuzské ulici na „desítce".

Říkáte si, že na stovky zaslaných podnětů je patnáct vyřešených málo? „Je to dost. Pokud by server neexistoval, pak by nebylo vyřešeno ani oněch patnáct podnětů," domnívá se Jiří Mádr z Prahy 6, který prostřednictvím chodcisobe.cz upozornil už na dva dopravní nešvary ve svém okolí.

VYŘEŠENÉ. Na velmi nebezpečný stav přechodu pro chodce mezi nuselskými ulicemi Kloboučnická - K Podjezdu upozornil už letos v únoru, tedy krátce po spuštění serveru chodcisobe.cz místní občan Jaroslav Hořín. Na přechodu byl očividně silně deformován vodíc

VYŘEŠENÉ. Na velmi nebezpečný stav přechodu pro chodce mezi nuselskými ulicemi Kloboučnická - K Podjezdu upozornil už letos v únoru, tedy krátce po spuštění serveru chodcisobe.cz místní občan Jaroslav Hořín. Na přechodu byl očividně silně deformován vodící pás pro nevidomé. Vlevo nahoře je vidět současný stav. Náprava přišla díky aktivitě pana Hořína i serveru chodcisobe.cz.

"Neřešené"

Důležitou podsložkou serveru je kategorie „Neřešené". Zde se nachází bohužel o něco více položek. Jen namátkou jde třeba o neviditelný přechod v Kaprově ulici, příliš dlouhý přechod Kutnohorské ulice v Dolních Měcholupech, či krajně nebezpečný přechod na křižovatce ulic Vlastina - Ke Džbánu.

Petra Lukešová upozorňuje, že čím více Pražanů se zapojí do aktivity serveru chodcisobe.cz, tím spíše se jednotlivé případy podaří vyřešit. Po jednoduché registraci je totiž možné nejen zaslat vlastní podnět (i anonymně - pozn. red.), ale rovněž i hlasovat pro již zařazené podněty. Čím více hlasů ten který podnět získá, tím větší bude tlak na odpovědná místa. A odpovědná místa jsou v celku jasně vyznačena u každé položky. Dočtete se, která městská část za neutěšený stav zodpovídá.

Největší množství podnětů (několik desítek - pozn. red.), zveřejněných na serveru, je takzvaně v řešení. Jsou zaslány samosprávě a ta se s nimi musí vypořádat.

Server prý poctivě dohlíží na to, aby se podněty „nezakutálely pod stůl." Stát by se to nemělo. O samotném spuštění serveru totiž předem vědělo všech sedmapadesát pražských radnic. A předem rovněž určily kontaktní osobu, která bude odpovědná za řešení zaslaných podnětů. Kontaktní osobě na radnici po obdržení podnětu běží patnáctidenní lhůta pro vyjádření.

Pražané se tak v relativně krátkém čase dozví, jak s daným problémem tak která radnice naloží. Deník včera kontaktoval několik náhodně vybraných radnic a ze všech se ozývá prakticky totéž: „server je prospěšný. Máme více podnětů od občanů, než před jeho spuštěním, což nám usnadní rozhodování, kam nasměrovat finance, nebo kam častěji posílat hlídky strážníků."

Čtěte také: Křižovatky smrti! Znáte je?