Kauzu odstartovala reportáž České televize. Podle ní spolupracovníci senátorky a vědkyně Evy Sykové, bývalé šéfky Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, brali od některých pacientů se smrtelnou nemocí ALS za experimentální léčbu kmenovými buňkami 150 tisíc korun.

Účast v klinické studii přitom má být ze zákona bezplatná. Syková se kvůli tomu vzdala řady funkcí, trvá ale stále na tom, že nic nezákonného neudělala.

Nemocnice se nařčení brání

„Z dostupných dokumentů nevyplývá, že by zařazení pacientů Fakultní nemocnice v Motole do klinické studie bylo podmíněno poskytnutím finančního daru spolku Buněčná terapie, a to žádným z lékařů FN Motol," uvedlo vedení nemocnice ve svém stanovisku.

Podle šetření neexistují žádné konkrétní důkazy, že zkoušející lékaři při provádění klinického hodnocení bezpečnosti a účinnosti podání kmenových buněk u pacientů s ALS, kteří byli zařazeni do klinické studie ve FN Motol, porušili platné předpisy.

Bojar v nemocnici přestal pracovat

Bojar, který měl v nemocnici třetinový úvazek, odmítl, že se „jakýmkoliv způsobem obohatil na úkor pacientů, či podmiňoval účast ve studii finančním darem, jelikož pacienty trpící ALS zařazoval do studie výlučně na základě splnění daných vstupních kritérií".

Vzhledem ke kauze však sám přestal v nemocnici pracovat. Podle vyjádření nemocnice kvůli tomu, že nechce, aby kauza poškodila dobré jméno nemocnice a jeho kolegů.

Tým Sykové porušil etiku

Interní šetření ale také respektuje odlišné stanovisko etické komise Univerzity Karlovy. Komise v červnu uvedla, že tým Sykové porušil etiku a informace o významu a účinnosti aplikace kmenových buněk byly ze strany členů týmu podávány ne vždy přiměřeným způsobem. Přesto výsledky detailního interního šetření ve FN Motol neukázaly, že by se tak dělo na půdě nemocnice v souvislosti se zmíněnou klinickou studií, píše se.

Klinickou studii už před dvěma lety prověřovala etická komise nemocnice, nezávislá na vedení nemocnice. Neshledala žádné porušení etického rámce, stejně tak ani loni Státní ústav pro kontrolu léčiv v Praze nezjistil porušení zákona.

Čtěte také: Rada ústavu se po odvolání Sykové vzdala mandátu