Přežila světové války, totality i léta svobody. Pomohla tisícům nemocných. Řeč je o nejznámějším ústavním zařízení v Čechách – Psychiatrické léčebně Bohnice, která nabízí lidem s duševním onemocněním pomoc už sto let.

Její význam zdůraznil při pondělních oslavách i pražský radní pro oblast zdravotnictví Milan Pešák (ODS), který zároveň upozornil na stále rostoucí počet nemocných pacientů.

„Duševní onemocnění představují spolu s kardiovaskulárními a onkologickými chorobami největší společenskoekonomickou zátěž. Počty nemocných navíc vzrostly v posledních deseti letech o více než třetinu. Jsem proto potěšen, že mohu Psychiatrické léčebně v Bohnicích popřát k jejímu výročí.“

Vznikla už za Rakouska-Uherska

Historie nejznámějšího českého ústavu se začala datovat už za Rakouska-Uherska. První nemocný sem dorazil v roce 1910. V roce 1913 zde už ale žily téměř dva tisíce pacientů. Pracovní podmínky zaměstnanců ale byly velmi tvrdé. Kromě jedné odpolední vycházky museli ošetřovatelé trávit celý týden ve zdech ústavu, a to i mimo službu.

Často mívali dokonce i své lůžko přímo v ložnici těžce nemocných. Už v roce 1914 byl proto pro rozptýlení personálu zřízen hudební sbor, v němž hrávali pacienti. Ten byl rozpuštěn teprve v roce 1950. Jako samostatný právní subjekt byla Psychiatrická léčebna v Bohnicích založena teprve v roce 1990.

Dnes nabízí pacientům řadu možností léčby, ať už v centru krizové intervence, na gerontopsychiatrii nebo na oddělení léčby závislostí. Hospitalizovaní mohou využít řady forem terapie, ať už na koních, při výrobě svíček nebo v dřevařské dílně. Podpořit léčebnu dvěma miliony pro letošní rok se rozhodl i magistrát.