VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bistro, které si přišlo hrát s ohněm

Když Tomáš Karpíšek, majitel gastronomického impéria Ambiente, zavítal při svých cestách do Mexika a ochutnal tamější drůbež z ohně, dostal nápad na další skvělý podnik. Češi mají kuře rádi, řekl si, ale klasické stánky s grilovaným kuřetem nenabízejí kvalitní kuřecí maso a především ho negrilují na ohni. A tak vzniklo karlínské bistro Grils.

13.1.2018
SDÍLEJ:

Že v některém z podniků Ambiente dostanete skvělé jídlo, je asi tak stejná sázka na jistotu, jako že nás Rumuni neporazí v hokejovém zápase. Úspěšné restaurace a kavárny Café Savoy, Naše Maso, Eska, Lokál, Bokovka nebo michelinská La Degustation Bohême Bourgeoise nezískaly věhlas jen tak pro nic za nic. Za jejich konceptem a realizací stojí tým kvalitních gastromisionářů v čele s kuchařským revolucionářem Tomášem Karpíškem.

Latinskoamerická inspirace

Tentokrát se zaměřili na maso a v Karlíně otevřeli bistro s grilovanými kuřaty – Grils (grilskarlin.cz). Prvotní nápad prý vznikl v Mexiku, kde majitel Ambiente ochutnal fantastické, šťavnaté drůbeží z ohně. Podobný podnik mu v České republice chyběl, a tak se pustil do přípravy. Po několika měsících, během kterých vybírali peníze od investorů na Fundlift a později rekonstruovali prostor vybraný pro bistro, vzniklo Grils. Zatím se zdá, že ani tentokrát nešlo o šlápnutí vedle. I když je Grils otevřené jen několik měsíců, dveře se tam netrhnou a podle Instagramu tam byli už skoro všichni tuzemští foodblogeři. Kromě nich v Grils nejčastěji potkáte lidi z okolních kanceláří a bytů, kteří si do bistra chodí na rychlý oběd. Na nedělní kuřátko sem zase chodí rodiny s dětmi.

Kuře jako nový donut

Jedno české blogerské duo příznačně řeklo, že grilované kuře je trend, který na výsluní vystřídá donuty, cupcaky a další gastronomické fenomény. Na oblíbenosti mu přidává i fakt, že ho kromě vegetariánů mají rádi snad úplně všichni, od malých dětí po seniory. Trendem poslední doby je navíc i všeobecný návrat k tradičním surovinám a postupům přípravy pokrmů. Příprava kuřete na ohni uprostřed designového bistra je toho důkazem. To „ambientí“ je výjimečné značnou dávkou másla, křupavou kůrkou, šťavnatostí masa a úžasnou teplou omáčkou, kterou si maso můžete polít.

Zjistili jsme, že recept na ni se skládá z kuřecího vývaru, který je třeba smíchat, svařit a rozmixovat s brusinkami, octem, hnědým máslem a čerstvou petrželkou. Ke kuřeti v Grils nabízejí pečené brambory, slavný chléb od kolegů z Esky a různé druhy grilované zeleniny. Přílohy se pravidelně obměňují. Vždy je v nabídce omáčka ke kuřeti a studená omáčka k přílohám. V menu najdete i salát se zrním, grilovanou dýní a trhaným masem.

Nově bistro prodává sendvič s trhaným kuřecím masem, kyselou cibulkou, koriandrem a chedarovou omáčkou – ten mají místní zaměstnanci snad úplně nejraději.

Resumé

Na adrese U Nádražní lávky 81/2, Praha 8 - Karlín si kuře objednáte klidně každý den. Od pondělí do pátku platí otevírací doba od 11 hodin do 22 hodin s hodinovou pauzou od 15 do 16 hodin – to je prý čas, kdy všichni zaměstnanci společně usednou ke stolu a obědvají. O víkendu je zde otevřeno stejně, jen bez odpolední pauzy. Co se týče nabídky, je bohatší, než si myslíte. Kuřata, která do bistra dodává farma Rašovice, mají v nabídce hned v několika variantách: čtvrtka stojí 115 Kč, půlka 215 Kč, celé kuře koupíte za 398 Kč.

K obědu si můžete ze stylového kohoutku ve zdi natočit vodu nebo cider značky Magnetic Apple, který se prý zrodil k tomu, aby ho párovali právě s drůbežím. Po jídle vám jako digestiv nabídnou kávu Nordbeans a je-li chuť na něco ostřejšího, tak svoji alkoholickou specialitu.

Drink „Nakládačka“ snoubí lák z okurek, Poděbradskou samičku, medovou vodu, Bourbon Bulleit, cider a grilovanou kůru z pomeranče. Milovníky pikantních chutí potěší i varianta drinku s ginem a opraženým pepřem. Za předpokladu, že čtyřčlenná skupina sní celé kuře plus přílohy, je cena za rodinný oběd vyšší.

Pokud jste však někdy navštívili jeden z podniků Ambiente, víte, že jsou známé spíše svojí kvalitou a originálním nápadem než nízkými cenami. A to platí i zde. Peněz, které v Grils utratíte, rozhodně nebudete litovat. Stejně jako spousta milovníků dobrého jídla se sem se sbíhajícími slinami budete neustále vracet.

Autor: Nikita Rybová

Místo události:
13.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Řidič sk. B, rozvoz Praha a okolí 30 000 Kč Firma OZ Brázda s.r.o., zabývající se prodejem ovoce a zeleniny, přijme šikovného řidiče sk. B. Po zaučení nabízíme firemní bonusy. Nástup možný ihned. Mzda 30.000 Kč. Gastronomie - The PUB Praha 6 hledá kuchaře 30 000 Kč Pomocný kuchař Moderní značková restaurace The Pub Praha 6, ulice Čs armády 22 hledá pomocného kuchaře/kuchařku, se znalostí teplé i studené kuchyně, osobnost se zájmem o moderní gastronomii. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Ostatní specialisté a 30 000 Kč Řídící pracovníci v oblasti předškolní výchovy (kromě pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami) Vedoucí učitel / Zástupce ředitele. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Kosmická č.p. 537/2, Háje, 149 00 Praha 415, Kontakt: Bergmanová Veronika Mgr., tel.: 774988102, e-mail: bergmanova@wonderlandacademy.cz, Hledáme učitele MŠ s dokončenou SŠ nebo VŠ obor předškolní pedagogika. Ideálně se zkušenostmi, praxí v oboru a angličtinou na komunikativní úrovni. Pozice vyžaduje flexibilitu a zodpovědný přístup k práci.. Pracoviště: Mateřská škola wonderland, s.r.o. - 002, Kosmická, č.p. 537, 149 00 Praha 415. Informace: Veronika Bergmanová, +420 774 988 102. Doprava a logistika - Pracovník pneuservisu - DPP 200 Kč Na podzimní sezónu přezouvání pneumatik hledáme pracovníky na výpomoc na Jarov i do Kunratic. Nabízíme smlouvu na dohodu o provedení práce - 200Kč/hod. Jedná se o práci na směny: po-pá (ranní od 7 do 15:30 hodin a odpolední od 10:30 do 19 hod.) a v sobotu (od 9 do 14 hodin). Nástup ihned.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ondřej Kolář.
18

V Praze 6 se dohodli. V koalici budou TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN

Letiště Václava Havla.
3 14

Letiště Václava Havla bojuje s hlukem. Chce omezit noční provoz letadel

Poklidná zahrada nedaleko Hradu. Ukrývá umělecká díla i kašnu s čápem

Ruch Hradčanského náměstí. Turisté. Blesky fotoaparátů. Přijde vám nemožné najít v blízkosti Pražského hradu místo k odpočinku? Navštivte nepříliš známou zahradu Šternberského paláce. Malá, ale romantická oáza klidu skýtá útočiště nejen všem, co si chtějí vyčistit hlavu, ale i umělcům. Najdete v ní třeba díla českých sochařů z 20. století.

Mohl mít nebezpečné chemikálie. Muže odvezla zásahová jednotka na psychiatrii

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek večer zažili obyvatelé části pražského Slivence dramatické chvíle. Policie kvůli psychicky narušenému muži zaktivizovala vyjednavače, zásahovou jednotku, hasiče, psa pyrotechniků i plynaře. Na počátku velké akce bylo podezření, že muž má doma nebezepčné chemikálie. Navíc podle policie napadal sousedy.

Chemie na škole nebývá oblíbená. I tak Češi slaví historický úspěch na olympiádě

Historický úspěch české reprezentace… Kdyby to tak mohl být začátek zprávy ve sportovní rubrice. Ale tato informace oslavuje šikovné české vědce. Na jubilejním padesátém ročníku Mezinárodní chemické olympiády Česko obsadilo čtvrtou příčku v žebříčku národů.

Jak jsme žili v Československu. Staré Město a Josefov

Pražský deník přináší nový cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden pozveme čtenáře do novodobé historie jednotlivých pražských čtvrtí. Na procházku po významných momentech let 1918 až 1992. Tentokrát zveme na Staré Město.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT