VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bistro, které si přišlo hrát s ohněm

Když Tomáš Karpíšek, majitel gastronomického impéria Ambiente, zavítal při svých cestách do Mexika a ochutnal tamější drůbež z ohně, dostal nápad na další skvělý podnik. Češi mají kuře rádi, řekl si, ale klasické stánky s grilovaným kuřetem nenabízejí kvalitní kuřecí maso a především ho negrilují na ohni. A tak vzniklo karlínské bistro Grils.

13.1.2018
SDÍLEJ:

Že v některém z podniků Ambiente dostanete skvělé jídlo, je asi tak stejná sázka na jistotu, jako že nás Rumuni neporazí v hokejovém zápase. Úspěšné restaurace a kavárny Café Savoy, Naše Maso, Eska, Lokál, Bokovka nebo michelinská La Degustation Bohême Bourgeoise nezískaly věhlas jen tak pro nic za nic. Za jejich konceptem a realizací stojí tým kvalitních gastromisionářů v čele s kuchařským revolucionářem Tomášem Karpíškem.

Latinskoamerická inspirace

Tentokrát se zaměřili na maso a v Karlíně otevřeli bistro s grilovanými kuřaty – Grils (grilskarlin.cz). Prvotní nápad prý vznikl v Mexiku, kde majitel Ambiente ochutnal fantastické, šťavnaté drůbeží z ohně. Podobný podnik mu v České republice chyběl, a tak se pustil do přípravy. Po několika měsících, během kterých vybírali peníze od investorů na Fundlift a později rekonstruovali prostor vybraný pro bistro, vzniklo Grils. Zatím se zdá, že ani tentokrát nešlo o šlápnutí vedle. I když je Grils otevřené jen několik měsíců, dveře se tam netrhnou a podle Instagramu tam byli už skoro všichni tuzemští foodblogeři. Kromě nich v Grils nejčastěji potkáte lidi z okolních kanceláří a bytů, kteří si do bistra chodí na rychlý oběd. Na nedělní kuřátko sem zase chodí rodiny s dětmi.

Kuře jako nový donut

Jedno české blogerské duo příznačně řeklo, že grilované kuře je trend, který na výsluní vystřídá donuty, cupcaky a další gastronomické fenomény. Na oblíbenosti mu přidává i fakt, že ho kromě vegetariánů mají rádi snad úplně všichni, od malých dětí po seniory. Trendem poslední doby je navíc i všeobecný návrat k tradičním surovinám a postupům přípravy pokrmů. Příprava kuřete na ohni uprostřed designového bistra je toho důkazem. To „ambientí“ je výjimečné značnou dávkou másla, křupavou kůrkou, šťavnatostí masa a úžasnou teplou omáčkou, kterou si maso můžete polít.

Zjistili jsme, že recept na ni se skládá z kuřecího vývaru, který je třeba smíchat, svařit a rozmixovat s brusinkami, octem, hnědým máslem a čerstvou petrželkou. Ke kuřeti v Grils nabízejí pečené brambory, slavný chléb od kolegů z Esky a různé druhy grilované zeleniny. Přílohy se pravidelně obměňují. Vždy je v nabídce omáčka ke kuřeti a studená omáčka k přílohám. V menu najdete i salát se zrním, grilovanou dýní a trhaným masem.

Nově bistro prodává sendvič s trhaným kuřecím masem, kyselou cibulkou, koriandrem a chedarovou omáčkou – ten mají místní zaměstnanci snad úplně nejraději.

Resumé

Na adrese U Nádražní lávky 81/2, Praha 8 - Karlín si kuře objednáte klidně každý den. Od pondělí do pátku platí otevírací doba od 11 hodin do 22 hodin s hodinovou pauzou od 15 do 16 hodin – to je prý čas, kdy všichni zaměstnanci společně usednou ke stolu a obědvají. O víkendu je zde otevřeno stejně, jen bez odpolední pauzy. Co se týče nabídky, je bohatší, než si myslíte. Kuřata, která do bistra dodává farma Rašovice, mají v nabídce hned v několika variantách: čtvrtka stojí 115 Kč, půlka 215 Kč, celé kuře koupíte za 398 Kč.

K obědu si můžete ze stylového kohoutku ve zdi natočit vodu nebo cider značky Magnetic Apple, který se prý zrodil k tomu, aby ho párovali právě s drůbežím. Po jídle vám jako digestiv nabídnou kávu Nordbeans a je-li chuť na něco ostřejšího, tak svoji alkoholickou specialitu.

Drink „Nakládačka“ snoubí lák z okurek, Poděbradskou samičku, medovou vodu, Bourbon Bulleit, cider a grilovanou kůru z pomeranče. Milovníky pikantních chutí potěší i varianta drinku s ginem a opraženým pepřem. Za předpokladu, že čtyřčlenná skupina sní celé kuře plus přílohy, je cena za rodinný oběd vyšší.

Pokud jste však někdy navštívili jeden z podniků Ambiente, víte, že jsou známé spíše svojí kvalitou a originálním nápadem než nízkými cenami. A to platí i zde. Peněz, které v Grils utratíte, rozhodně nebudete litovat. Stejně jako spousta milovníků dobrého jídla se sem se sbíhajícími slinami budete neustále vracet.

Autor: Nikita Rybová

Místo události:
13.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nová expozice Medonosné rostliny a včely v botanické zahradě.
4

Novou interaktivní expozici v botanické zahradě představí Medový den

Nemocnice Na Františku.
13

Ředitel Nemocnice Na Františku končí, na svou funkci rezignoval

Primátorka Krnáčová: Investice do školství jsou nejvyšší od roku 2011

Celý letošní školní rok se Pražský deník ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy ptal studentů, co je nejvíce trápí, co je zajímá a co by mohlo být na jejich škole či v Praze lepší. V létě budeme naopak přinášet reakce magistrátu na problémy tížící studenty. Dnes se zaměříme na oblast investic do pražského školství.

Pražští veterináři letos našli závady u pětiny prodejců na farmářských trzích

S rychlým nástupem jara se inspektoři Státní veterinární správy působící v Praze zaměřili také na kontrolu prodeje potravin na farmářských trzích. Konkrétně šlo o živočišné komodity jako jsou maso, ryby, masné a rybí výrobky, vejce, mléko a mléčné produkty či med. 

Přes Prahu se opět přehnala bouřka s krupobitím. Problémy mělo i letiště

/VIDEO/ Páteční výstraha před silnými bouřkami meteorologů tentokrát byla přesná. Kolem poledne se silný déšť doprovázený větrem a kroupami prohnal Prahou. Ve srovnání se středečním řáděním počasí teď nezpůsobilo takové škody. Největší problémy podle všeho zaznamenali obyvatelé Prahy 6. Na chvíli se omezil dokonce provoz na Letišti Václava Havla.

Potyčka v Zemanově štábu byla přestupkem, vyhodnotila policie

Potyčku, která se v lednu tohoto roku odehrála v pražském Top Hotelu po prezidentských volbách, vyhodnotila policie jako přestupek proti občanskému soužití. Věc bude řešit správní úřad v Praze 4. Výjimkou je počínání podnikatele Karla Slezáka, který v únoru zemřel a policie jeho případ odložila. V pondělí o tom informovala média policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT