VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bistro, které si přišlo hrát s ohněm

Když Tomáš Karpíšek, majitel gastronomického impéria Ambiente, zavítal při svých cestách do Mexika a ochutnal tamější drůbež z ohně, dostal nápad na další skvělý podnik. Češi mají kuře rádi, řekl si, ale klasické stánky s grilovaným kuřetem nenabízejí kvalitní kuřecí maso a především ho negrilují na ohni. A tak vzniklo karlínské bistro Grils.

13.1.2018
SDÍLEJ:

Že v některém z podniků Ambiente dostanete skvělé jídlo, je asi tak stejná sázka na jistotu, jako že nás Rumuni neporazí v hokejovém zápase. Úspěšné restaurace a kavárny Café Savoy, Naše Maso, Eska, Lokál, Bokovka nebo michelinská La Degustation Bohême Bourgeoise nezískaly věhlas jen tak pro nic za nic. Za jejich konceptem a realizací stojí tým kvalitních gastromisionářů v čele s kuchařským revolucionářem Tomášem Karpíškem.

Latinskoamerická inspirace

Tentokrát se zaměřili na maso a v Karlíně otevřeli bistro s grilovanými kuřaty – Grils (grilskarlin.cz). Prvotní nápad prý vznikl v Mexiku, kde majitel Ambiente ochutnal fantastické, šťavnaté drůbeží z ohně. Podobný podnik mu v České republice chyběl, a tak se pustil do přípravy. Po několika měsících, během kterých vybírali peníze od investorů na Fundlift a později rekonstruovali prostor vybraný pro bistro, vzniklo Grils. Zatím se zdá, že ani tentokrát nešlo o šlápnutí vedle. I když je Grils otevřené jen několik měsíců, dveře se tam netrhnou a podle Instagramu tam byli už skoro všichni tuzemští foodblogeři. Kromě nich v Grils nejčastěji potkáte lidi z okolních kanceláří a bytů, kteří si do bistra chodí na rychlý oběd. Na nedělní kuřátko sem zase chodí rodiny s dětmi.

Kuře jako nový donut

Jedno české blogerské duo příznačně řeklo, že grilované kuře je trend, který na výsluní vystřídá donuty, cupcaky a další gastronomické fenomény. Na oblíbenosti mu přidává i fakt, že ho kromě vegetariánů mají rádi snad úplně všichni, od malých dětí po seniory. Trendem poslední doby je navíc i všeobecný návrat k tradičním surovinám a postupům přípravy pokrmů. Příprava kuřete na ohni uprostřed designového bistra je toho důkazem. To „ambientí“ je výjimečné značnou dávkou másla, křupavou kůrkou, šťavnatostí masa a úžasnou teplou omáčkou, kterou si maso můžete polít.

Zjistili jsme, že recept na ni se skládá z kuřecího vývaru, který je třeba smíchat, svařit a rozmixovat s brusinkami, octem, hnědým máslem a čerstvou petrželkou. Ke kuřeti v Grils nabízejí pečené brambory, slavný chléb od kolegů z Esky a různé druhy grilované zeleniny. Přílohy se pravidelně obměňují. Vždy je v nabídce omáčka ke kuřeti a studená omáčka k přílohám. V menu najdete i salát se zrním, grilovanou dýní a trhaným masem.

Nově bistro prodává sendvič s trhaným kuřecím masem, kyselou cibulkou, koriandrem a chedarovou omáčkou – ten mají místní zaměstnanci snad úplně nejraději.

Resumé

Na adrese U Nádražní lávky 81/2, Praha 8 - Karlín si kuře objednáte klidně každý den. Od pondělí do pátku platí otevírací doba od 11 hodin do 22 hodin s hodinovou pauzou od 15 do 16 hodin – to je prý čas, kdy všichni zaměstnanci společně usednou ke stolu a obědvají. O víkendu je zde otevřeno stejně, jen bez odpolední pauzy. Co se týče nabídky, je bohatší, než si myslíte. Kuřata, která do bistra dodává farma Rašovice, mají v nabídce hned v několika variantách: čtvrtka stojí 115 Kč, půlka 215 Kč, celé kuře koupíte za 398 Kč.

K obědu si můžete ze stylového kohoutku ve zdi natočit vodu nebo cider značky Magnetic Apple, který se prý zrodil k tomu, aby ho párovali právě s drůbežím. Po jídle vám jako digestiv nabídnou kávu Nordbeans a je-li chuť na něco ostřejšího, tak svoji alkoholickou specialitu.

Drink „Nakládačka“ snoubí lák z okurek, Poděbradskou samičku, medovou vodu, Bourbon Bulleit, cider a grilovanou kůru z pomeranče. Milovníky pikantních chutí potěší i varianta drinku s ginem a opraženým pepřem. Za předpokladu, že čtyřčlenná skupina sní celé kuře plus přílohy, je cena za rodinný oběd vyšší.

Pokud jste však někdy navštívili jeden z podniků Ambiente, víte, že jsou známé spíše svojí kvalitou a originálním nápadem než nízkými cenami. A to platí i zde. Peněz, které v Grils utratíte, rozhodně nebudete litovat. Stejně jako spousta milovníků dobrého jídla se sem se sbíhajícími slinami budete neustále vracet.

Autor: Nikita Rybová

Místo události:
13.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hasiči a záchranáři zasahovali 20. ledna při požáru hotelu Eurostars David v Náplavní ulici nedaleko Masarykova nábřeží na Novém Městě v Praze.
1 15

Praha 2 nabídla lidem z hotelu náhradní ubytování. Policie šetří příčinu požáru

Na Vítkově najdete asi 20 krmítek pro ptáky
7

Ptáky v zimě nekrmte pečivem. Může je dokonce i zabít

Vestibul stanice metra Budějovická je uzavřen. Asi na tři měsíce

Jižní vestibul stanice metra Budějovická a prostupy mezi severním atriem a jižní pasáží jsou od pátku uzavřené až do odvolání. Důvodem je havarijní stav zastřešení atria mezi objekty České spořitelny a obchodního domu DBK.

Pražanům se otevře 70 hotelů. Jako poděkování za vstřícnost k turistům

/INFOGRAFIKA/ Prohlédnout si třeba prezidentské apartmá nebo porovnat, jakou úroveň mají pražské hotely ve srovnání s těmi ve světě, budou moci 26. ledna obyvatelé metropole. Na 70 hotelů jim v tento den nabídne nocleh i prohlídku prostor za symbolickou cenu. Druhý ročník akce Noc hotelů tak chce poděkovat Pražanům za podporu turismu a toleranci k jeho negativním vlivům. Zájemci si můžou pokoj zamluvit prostřednictvím webových stránek Nochotelu.cz

Pražští strážníci pomáhali v metru muži s epileptickým záchvatem

/VIDEO/ Intenzivní výuka základů poskytování první pomoci, kterou procházejí strážníci pražské městské policie je testována den co den v ulicích hlavního města. V uplynulých 24 hodinách strážníci poskytli první pomoc dvěma osobám.

Vězeňská služba i ministerstvo popřely zhoršení Nikulinova zdraví

Vězeňská služba i ministerstvo spravedlnosti popřely zprávu z ruského tisku ohledně zdravotního stavu údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Mluvčí bezpečnostního sboru Petra Kučerová dnes na dotaz ČTK sdělila, že Nikulinovo zdraví se od nástupu do české vazby nezhoršilo. Mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová doplnila, že informace uvedená v listu Izvestija není pravdivá.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>