Už delší dobu nabízí Naděje v centru službu praktického lékaře a gynekologa. „Právě péče v těchto čtyřech oblastech chybí lidem bez domova nejvíce," řekl ředitel Naděje Jan Kadlec. Psychiatrická ordinace bude v centru otevřená každý pátek, zubní pak jednou za dva týdny, protože zubařů není dostatek. Podle odhadů by jejich péče za rok mohlo využít mezi 600 a 900 osobami.

Denní centrum kromě zdravotní péče nabízí také možnost se osprchovat, výměnu oblečení a sociální a psychologické poradenství. Umístění ordinací v denním centru zajišťuje také možnost hygieny před návštěvou lékaře.

Praha v příštích letech plánuje zvýšit kapacitu azylových domů a nízkoprahových pracovišť pro bezdomovce, kterých je nyní k dispozici asi padesát. Větší pozornost chce věnovat návratu bezdomovců do běžného života. Podle magistrátní koncepce bude město investovat do sociálních a startovacích bytů i do rozšíření terénních programů.

Většina místních bezdomovců nepochází z Prahy, ale přišla do metropole z jiných krajů, nízké procento z ciziny. Trvalé bydliště má v Praze pouze 40 procent lidí žijících na ulici. Celkový počet bezdomovců v hlavním městě se odhaduje zhruba na 4000 lidí.

Čtěte také: Praha tuto zimu vydala na opatření pro bezdomovce osm milionů korun