„Snažíme se odstraňovat bariéry co nejrychlejším tempem, je to jedna z klíčových priorit. Každý člověk, bez ohledu na to, zda je hendikepovaný či cestuje s kočárkem, musí mít možnost maximálně svobodného pohybu po Praze bez omezení. Věřím, že se k naší snaze připojí i co nejvíce soukromých subjektů," řekl náměstek primátorky pro oblast dopravy, sportu a volného času Petr Dolínek.

Uzavírka kvůli plánované rekonstrukci ulice Husitská na pražském Žižkově 13. března v Praze.
Na dopravní situaci na Žižkově dohlédnou strážníci v terénu. MHD se dál zpožďuje

Metropole má v současnosti hotovou projektovou dokumentaci na zpřístupnění tramvajových zastávek Maniny, Kamenická, Náměstí Republiky a autobusové zastávky Smaragdová. Bezbariérového zpřístupnění se vbrzku dočkají stanice metra Karlovo náměstí a Opatov. V plánu je bezbariérová úprava pěší trasy mezi stanicí metra I. P. Pavlova a Úřadem městské části Praha 2.

Lze požádat o dotaci

Ve stádiu přípravy projektové dokumentace jsou bezbariérové úpravy tramvajových zastávek Karlovy lázně, Lipanská, Nákladové nádraží Žižkov, Orionka, Vinohradská vodárna a Čechův most, dále pěší přístup k zastávce tramvají Albertov a zastávce autobusů Červeňanského. Byly dokončeny studie proveditelnosti na zpřístupnění stanic metra Pražského povstání, Křižíkova, Radlická, Želivského a Jinonice.

Mobilní aplikace. Ilustrační foto.
Nová mobilní aplikace o MHD propojuje jízdní řády i výluky

Od roku 2015 se postupně instalovaly výtahy do stanic metra Roztyly, Anděl, I. P. Pavlova, Můstek a v roce 2017 ve stanici metra Palmovka. Všechny tyto úpravy vycházejí z Koncepce odstraňování bariér ve veřejné hromadné dopravě v Praze, která byla schválena v roce 2014 Radou hl. m. Prahy.

Stanice metra Náměstí republiky.
Vstup do metra na náměstí Republiky je uzavřen. Na osm měsíců

Již druhým rokem poskytuje Hlavní město Praha dotace na odstranění bariér u vstupů do stávajících budov určených pro veřejnost (kavárny, restaurace, obchody, školy, školky, knihovny atd.) nebo budování a úpravy sociálních zařízení, tak aby se staly zcela bezbariérové. Uzávěrka podání žádosti o dotaci je 31. března 2018.