„Jsou to lodě, které jsou zdobeny krásnými řezbami. Pohání je síla osmi veslařů, oblečených v překrásných dobových kostýmech. Z celosvětového  hlediska, to jsou unikátní lodě, které nikde jinde na světě nejsou,“ vysvětluje výjimečnost a krásu lodí Zdeněk Bergman, hlavní pořadatel Navalis a majitel společnosti Pražské Benátky. Žena s glóbem na přídi lodi Geografia (zeměpis) znázorňuje benátské dobyvatelství a objevitelství. Cavalli s koňmi na přídi zase rychlost benátských lodic.

Oprava. Ilustrační foto.
Oprava mostu v Davli omezí auta, autobusy i lodě

Nadstandardní vztahy 

Geografia a Cavalli se do Prahy povezou na speciálních tahačích. Náročnější než samotný převoz je ovšem vyřízení všech cestovních povolení. „To že nám lodě půjčí považuji za zázrak, ale zároveň je to výsledek dlouholeté práce,“ říká Bergman. Benátská radnice svolila se zapůjčením lodí, protože nikdo nedělá větší benátské slavnosti než jsou pražské svatojánské Navalis. Obě města mezi sebou mají navíc nadstandardní vztah. 

Festival dračích lodí ve Žlutých lázních, 13.5.2017
OBRAZEM: Posádky dračích lodí změřily své síly na Vltavě v centru Prahy

„Praha a Benátky mají společného světce – sv. Jana Nepomuckého. Je patronem města Benátek a ochráncem všech lidí od vody. Zapůjčení je tedy nasnadě. Kontinuita vzájemných vztahů mezi Prahou a Benátkami bude navíc v letošním roce pokračovat v tom, že pojmenujeme jednu z lodí bissone Praga,“ zdůvodňuje zapůjčení benátský radní pro kulturu Giovanni Giusto.

Přehrada Orlík.
Přeprava lodí přes přehrady začala proti plánu dřív

Vodní slavnosti 

Během Navalis se po Vltavě budou prohánět nejen Geografia a Cavalli, ale i množství klasických gondol a dalších benátských lodí. Celkem bude na Vltavě přes 10 lodí a téměř 100 gondoliérů. Hlavní důraz ovšem bude kladen na hudbu, která je jedním z vrcholů Navalis. Každoročně skladatel a dirigent Kryštof Marek skládá zcela novou symfonii k těmto oslavám. Letos se pro jednotlivé věty skladby Venezia di San Giovanni Nepomuceno inspiroval šesti benátskými čtvrtěmi. Symfonie vyvrcholí za doprovodu barokního ohňostroje sedmou větou  Redemptore (vykupitel).

Oslava Navalis, svátku sv. Jana Nepomuckého.
OBRAZEM: V Praze proběhl devátý ročník Svatojánských slavností Navalis

 Loď Praga v Arsenalu 

Gondol typu bissone mají Benátky celkem deset a na vodu vyjíždějí jen jednou za rok. Celoročně jsou uskladněny v původní loděnici Arsenal ze 16. století. Zde také letos vznikne gondola typu bissone s názvem Praga, která na přídi ponese sochu sv. Jana Nepomuckého a znaky města Prahy.

„Pár lodí bissone je doposud neozdobených. Radní pro kulturu Giovanni Giusto nám nabídl, abychom na nejslavnější každoroční benátskou regatu jednu z těchto lodí ozdobili.“ říká Bergman a dodává, že žádné jiné město nikdy nemohlo vytvořit svou vlastní gondolu. „Jsme přešťatní, že budeme pracovat na takové lodi. Přestože máme v loděnici práce nad hlavu, na zdobení lodi Praga se těšíme,“ dodává jedním dechem Manuele Medoro, který je zodpovědný za benátské tradiční slavnosti a lodě. 

Svatojánské Navalis 2012 se konalo v úterý 15. května v okolí Karlova mostu. Regata historických a dračích lodí.
Lidé slavili Svatojánské Navalis k poctě Jana Nepomuckého

Svatojánské slavnosti Navalis
Kdy: 15. května 2018
Kde: Okolí Karlova mostu a katedrála sv. Víta na Pražském hradě
Co: Hlavní téma desátého ročníku svatojánských Navalis bude propojení Prahy a Benátek. Oslavy Sv. Jana Nepomuckého zahájí mše svatá v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Z Hradu se vydá procesí ke Karlovu mostu. Tam budou připravené lodě, gondoly a pontony. Slavnosti na vodě zahájí seskok pěti parašutistů ve světelných kombinézách, bude následovat koncert vážné hudby a barokní ohňostroj. Celé Navalis budou nejen atrakcí a oživením Prahy, ale i spirituálním zážitkem. Sv. Jan Nepomucký, kterému jsou celé slavnosti věnované, je patronem všech lidí od vody a patronem města Benátky.