Vicepremiér by si také přál co nejrychlejší podání demise vlády, aby se současná situace mohla rychle vyřešit. Nechává to ale na premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který se sejde se Zemanem později odpoledne.

"Shodli jsme se, že úřednická vláda na takto krátkou dobu nedává příliš smysl a že by měla co největší část vlády dovládnout z toho důvodu, aby se neměnili členové vlády na takto krátkou dobu, aby se mohly dotáhnout věci, které jsou teď rozjednány jak na vládě, tak ve sněmovně," řekl Bělobrádek. Se Zemanem se shodují i v tom, že půl roku před řádnými volbami nemá smysl vypisovat předčasné volby, a to i kvůli technickým problémům, které by to přineslo.

Premiér Bohuslav Sobotka poskytl 2. května v Praze rozhovor Deníku.
Sobotka podá demisi, až se Zeman vrátí z Číny

Vyloučit se podle něj nedá žádná varianta toho, koho Zeman sestavením nového kabinetu pověří. V žertu řekl, že pokud by byl pověřen on, nedělá mu to potíže, protože není rozdíl, jestli to bude teď nebo až po volbách.

Bělobrádek by si také přál, aby Sobotka podal demisi co nejdřív, aby se vládní krize rychle vyřešila a mohla začít fungovat nová vláda. "Já jsem předpokládal, že pan premiér podá demisi tento týden. Pokud dojde k oddálení, já to respektuju a konečně ani nic s tím dělat nemohu," řekl.

Nechtěl spekulovat o tom, kdo by se měl stát novým premiérem. Podle něj se ani nedá vyloučit to, že by nová vláda byla bez Sobotky i bez vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Zeman ale podle něj neřekl, že tuto variantu podporuje.

Šéf lidovců mluvil se Zemanem i o tom, zda Sobotkova demise znamená pád celého kabinetu. "(Prezident) říkal, že má právní analýzy, které hovoří o tom, že to skutečně může být pouze demise premiéra. Viděl jsem zase právní analýzy, že to tak není. Takže to je asi otázka spíš eventuálně pro právníky než pro mě," řekl.

Andrej Babiš
Babiš podal trestní oznámení kvůli nahrávkám. Je to skandální, říká

Lidovecký předseda se  vyjádřil i k přetřásaným odposlechům Andreje Babiše. Pokud by nahrávky, na kterých vicepremiér Babiš hovoří s novinářem svého bývalého deníku o materiálech připravovaných na politické rivaly, byly autentické, šlo by o skandál. Vzájemné odposlouchávání lidí označil za nevkusné a neetické.

"Je to závažné. Pokud to není podvrh a to, co tam (Babiš) říká, tak skutečně řekl, pak by to svědčilo o tom, že to, co nám celou dobu jako koaličním partnerům a veřejnosti říkal, je lež," uvedl Bělobrádek s odkazem na Babišova dlouhodobá tvrzení, že do činností svých bývalých médií nezasahuje. Pokud nahrávky nejsou zfalšované, jde o skandál, dodal Bělobrádek.

Ministr financí Andrej Babiš navštívil 3. května prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě.
Nahrávky Babišova slovníku: Sobotka je svi*ě, Zaorálek de*il, Marksová kr*va

Babiš kvůli záznamům dnes podal trestní oznámení, jejich autenticitu dosud nevyloučil. Tvrdí, že je neslyšel. Šéf hnutí ANO na nahrávkách diskutuje o připravovaných článcích v médiích, která mu v minulosti patřila. Druhý muž Babišovi říká, že má připravené materiály o ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi či vnitra Milanu Chovancovi (oba ČSSD). Debatují, zda s jejich publikováním nepočkat až na období před volbami.