Přehlídka nejlepších českých baristů loňského roku začala vpravé poledne. Celkem ve třech kolech museli soutěžící porotu přesvědčit, že dokáží vařit nejen tři druhy výborné kávy, ale také zvládnou přípravu jejího vaření a jsou příjemní při obsluze zákazníků.

Mezi šesti soutěžícími své dovednosti předvedl také devatenáctiletý Tomáš Frýda zPrahy. Student Gymnázia Jiřího Gutha-Jarkovského vPraze 1se ke kávě dostal před čtyřmi lety. Tehdy vkavárně, kde pracoval, uspořádal kurz pro veřejnost Ital Roberto Travisan, který vPraze vede školu kávy. Po skončení semináře Tomáši nabídl, zda by se nechtěl zúčastnit kvalifikace na Mistra kávy.

„Od té doby jezdím po soutěžích. Je to možnost, předvést své umění, motivovat se ke zdokonalování a seznámit se snovými trendy ve vaření kávy. Samozřejmě jde také oatmosféru a diváky,“ uvedl Tomáš.

Aco je podle něj pro přípravu kávy pro zákazníka nejdůležitější? „Především čistota kávovaru, správně namletá káva, což ovlivní propojení kávy svodou, a louhování kávy, které nesmí být příliš dlouhé, aby se káva nespálila.

Lidem, kteří si vaří doma turka bych pak doporučil, aby kávu před louhováním dali do sítka stejně jako čaj. Zbytky sedliny, vnichž již není nic plnohodnotného, by se totiž neměly dostávat do těla,“ popsal barista.

Tomáš nyní pracuje vkavárně vLázeňské ulici na Malé Straně, kde se stará ozákazníky inově příchozí zaměstance. Doma ale prý kávu nevaří a většina jeho kamarádů a známých nemá ani tušení, že se kávě věnuje profesionálně.

Tomáš Frýda si nakonec trofej Mistr kávy 2007vpodobě keramického majáku neodnesl. Do Kodaně na mistrovství světa pojede za pár měsíců Petra Veselá zJílového uPrahy. Další kvalifikace do finále české soutěže pro rok 2008začne včervnu.