Někdejší sportovní moderátor televize Nova Václav Tittelbach bude v čele kandidátky ve Zlínském kraji, herec a bývalý diplomant Martin Stropnický na jihu Moravy. Hnutí představilo kandidátky na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Soupeřem Babišovi v hlavním městě budou předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) či kandidát za ČSSD a odborářský předák Jaroslav Zavadil. „Já vidím moje šance dobře. Já si myslím, že by bylo dobré, kdyby se paní Němcová vrátila k podnikání a pan Schwarzenberg že by se staral o svoje majetky. Že bychom si to vyměnili. Já teď podnikám, tak bychom zkusili já tu politiku a oni by se zase vrátili tam, kde byli," řekl novinářům Babiš.

Lidovci v hlavním městě do voleb vyšlou bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana, Strana zelených Ondřeje Lišku a komunisté Martu Semelovou. Strana práv občanů – zemanovci dosud s oznámením lídra kandidátky v Praze otálí.

Pokud hnutí ANO ve volbách uspěje a stane se součástí případné vládní koalice, Babiš nehodlá přijmout ministerstvo, kde by mohl mít vliv na své současné podnikatelské aktivity. Zopakoval, že svou firmu Agrofert v případě zvolení do Sněmovny opustí. „Určitě bych nikdy nešel do žádného resortu, který se mojí firmy týká. Pokud by došlo na lámání chleba, tak já jako osoba si nemyslím, že bych měl být ministr nebo premiér," řekl Babiš.

Hnutí ANO zahájí turné po regionech

Na zásadní změny v České republice má podle něj vliv pouze jedno vládní místo, a to je pozice ministra financí.

Dalšími lídry kandidátek v krajích jsou podnikatel Ivan Pilný v Královéhradeckém kraji, agronom Jaroslav Faltýnek v Olomouckém kraji, přírodovědec Richard Brabec v Ústeckém kraji, podnikatel Tomáš Březina ve Středočeském kraji. Manažerka jedné z Babišových firem Kostelecké uzeniny Radka Maxová vede kandidátní listinu v Jihočeském kraji, ředitel chebského muzea Roman Procházka v Karlovarském kraji, bývalý projektový manažer OKD Josef Hájek v Moravskoslezském kraji, novinář Martin Kolovratník v Pardubickém kraji a bývalý dlouholetý ředitel společnosti Bohemia Sekt Josef Vozdecký je v čele kandidátky v Plzeňském kraji.

V pondělí zahájí hnutí ANO turné po regionech, kde se jeho zástupci budou představovat voličům, první mítink bude v Plzni.

Babiš je majitelem impéria Agrofert

Po případném úspěchu v předčasných parlamentních volbách nechce hnutí ve Sněmovně spolupracovat s levicí. Své místo v politickém spektru vidí spíše od středu napravo. Kvůli rozdílným programům údajně nepřipadá v úvahu spolupráce s KSČM a zřejmě ani s ČSSD. Určité shody vidí ANO například s programem KDU-ČSL.

Babiš je majitelem zemědělsko-chemického impéria Agrofert a nedávno koupil společnost Mafra, českou přední mediální skupinu. Hnutí ANO založil v roce 2011, zaregistrováno bylo loni. Na podzim se pak bez úspěchu zúčastnilo senátních voleb. Babišův majetek odhadl časopis Forbes na 40 miliard korun.

Přehled volebních lídrů hnutí ANO v regionech:

Praha - Andrej Babiš
Vysočina - Věra Jourová
Jihomoravský kraj - Martin Stropnický
Olomoucký kraj - Jaroslav Faltýnek
Ústecký kraj - Richard Brabec
Středočeský kraj - Tomáš Březina
Liberecký kraj - Martin Komárek
Královéhradecký kraj - Ivan Pilný
Jihočeský kraj - Radka Maxová
Karlovarský kraj - Roman Procházka
Moravskoslezský kraj - Josef Hájek
Pardubický kraj - Martin Kolovratník
Plzeňský kraj - Josef Vozdecký
Zlínský kraj - Václav Tittelbach