Nacher, který v minulosti vedl boj proti bankovním poplatkům, pohyboval se i v mediální oblasti a čtyři roky působí v politice, přitom uspěl v dubnu ve vnitrostranických primárkách. Na prvním místě kandidátní listiny ho chtěla i pražská organizace, jenže potřeba je také souhlas vedení strany. Stanovy ANO takový zásah povolují.

Hlasování o důvěře vlády Andreje Babiše 11. července v Poslanecké sněmovně v Praze.
Babiš se Kalouskovi za svá slova omlouvat nehodlá. On mě uráží permanentně, řekl

"Já to rozhodnutí musím respektovat. V Praze je situace pro hnutí ANO složitější než jinde a navíc je to tak trochu nepřátelské prostředí, protože funkci primátora ANO obhajuje a všichni si na něj brousí zuby," řekl Pražskému deníku Nacher. "V takové konstelaci je nutné, aby se primátor opíral o tři pevné pilíře – podporu členské základny, dobrou komunikaci se stávající primátorkou a bezvýhradnou podporu od vedení ANO. Pokud je v mém případě ten třetí pilíř hliněný, tak je závěr jasný."

Poslanec Nacher možnou změnu naznačoval Pražskému deníku už minulý týden, kdy nepovažoval Babišův krok za šťastný a bál se, aby hnutí nezopakovalo stejnou chybu jako před čtyřmi lety, kdy se také kandidátka měnila na poslední chvíli. "Svůj osobní názor na tuto výměnu nebudu vzkazovat kolegům přes média, ale přímo. Už proto, že jsem v tom zaujatý," uvedl nyní Nacher.

Ekonom a poslanec Patrik Nacher.
Patrik Nacher: Pokud padne koalice, dovedu si představit spolupráci s ODS

Podle médií však předseda vlády nezariskoval dle vlastního uvážení. Údajně dal na doporučení mediálních poradců, podle jejichž průzkumu si Pražané v čele hlavního města přejí spíš manažera, politika nechtějí. Nacher navíc není dostatečnou známou osobností, který by zaujal nerozhodnuté voliče. Teoreticky může někomu z ANO vadit i Nacherova ochota spolupracovat s ODS. Babiš si každopádně uvědomuje, že působení Adriany Krnáčové na magistrátu není veřejností hodnoceno pozitivně a hnutí potřebuje změnu.

Stuchlík dokázal téměř z nuly vybudovat solidní majetek. V roce 2000 založil Fincentrum a během deseti let vytvořil jednu z největších poradenských společností v Česku. Teď by mělo dojít k dalšímu prodeji firmy, v níž zůstal Stuchlík jako generální ředitel a předseda představenstva.

Zastupitel a předseda sociálního výboru Patrik Nacher (ANO).
Pražské ANO vybírá kandidáta na primátora. Favoritem je Nacher

Úspěšný byznysmen společně se svým životním partnerem Davidem Šimoníkem investoval také do zakázkového krejčovství Le Premier Jakuba Lohniského. Oba partneři si ponechali také třetinový podíl v Expresradiu a rádiu Classic FM, která koupil Seznam.cz. Stuchlíkovou vášní jsou letadla, ve volném čase se z něj stává pilot.

Na kadidátce ANO pro volby na pražský magistrát má figurovat také Ivan Pilný, další podnikatel a bývalý šéf české pobočky firmy Microsoft. V Sobotkově vládě bylo loni půl roku ministrem financí, když nahradil právě šéfa Babiše. Definitivní podobu by měla kandidátka nejsilnější vládní strany získat příští týden, pak rozjede ANO kampaň. Minule uspělo s jednoduchými hesly, podle některých to však byly pouze nenaplněné sliby.

Jaroslav Faltýnek.
ANO schválilo většinu kandidátek, o Praze rozhodne příští týden