„Celá aféra je jenom proto, aby se zakryla korupce na MŠMT, ve fotbale, ve sportu," prohlásil Babiš s odkazem na nedávný zásah policie na ministerstvu školství v kauze údajného zneužívání dotací na sport.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš
Babiš zveřejnil odpovědi na otázky ČSSD ohledně jeho podnikání

Babiš nepožádal premiéra o svolání Bezpečnostní rady státu

„Vrtěti psem, vážení, proto ta akce na Babiše, proto samozřejmě nahrávky, určitě, já se s tím teď zabývám a vidím, že to byla všechno provokace. V pozadí pravděpodobně stojí různí lidé, je to spolupráce podsvětí a možná politických struktur," řekl. „Určitě je to chyba, já jsem si naběhl," řekl ke schůzkám s novinářem, z nichž nahrávky vzešly.

Babiš také řekl, že nepožádal premiéra, aby k nahrávkám svolal Bezpečnostní radu státu, protože sám premiér k jejímu svolání vyzývá, takže je s tím podle něj ztotožněn. „A já si myslím, že on je součástí toho spiknutí," prohlásil Babiš.

Andrej Babiš
ANO má kandidáta na ministra financí, když Zeman Babiše odvolá

Sobotka podle Babiše porušuje koaliční smlouvu

Nedomnívá se, že by se prezident Miloš Zeman ve vládní krizi přikláněl na stranu hnutí ANO. „Pan prezident bohužel asi vyřizuje účty s tím bezpáteřním člověkem a já se mu ve finále ani nedivím," poznamenal.

„My se musíme zeptat pana premiéra, jestli jsme v koalici. On brutálně porušuje koaliční smlouvu. Tak pokud jsme v koalici, tak by se měl držet podle smlouvy, a pokud nejsme v koalici, tak je potřeba, aby byla koaliční smlouva zrušena," domnívá se Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka
Prezident Zeman podle Sobotky opustil nadstranický přístup

Babiš se nezúčastnil debaty 

Babiš novinářům řekl, že brífink svolal k tomu, aby jim vysvětlil, proč se neúčastnil dnešní debaty na ČT. Tento pořad, jak prohlásil, systematicky vysílá proti němu. Dnešní Otázky Václava Moravce, kam byl pozván, ale nedorazil, označil Babiš za silně zmanipulované.

„Protože pan Moravec už je takový a samozřejmě vazby České televize na tu agenturu sociální demokracie Bison and Rose, která tam má smlouvu za 11 milionů, jsou jasné," řekl. Moderátor Moravec si tam vůči němu podle jeho slov dovoloval sprosťárny. Babiš se například pozastavil se nad tím, proč se moderátor neptal premiéra na zásah policie na ministerstvu školství.

Andrej Babiš
Premiér: Mezi Zemanem a Babišem je "mocenský pakt"