„V září nás v botanické zahradě v Praze – Troji čeká řada akcí, které jistě zaujmou nejednoho návštěvníka. Návštěvníci se mohou těšit na již tradiční vinobraní, při kterém budou moci ochutnat burčák a vína z vinice sv. Kláry, ale i z dalších vinic, prohlédnout si výstavu dýní nebo se jen kochat barevností postupně přicházejícího podzimu při poslechu Hudebních toulek. Ve skleníku Fata Morgana je na září připravena výstava Říše tropického kapradí," prozrazuje Oldřich Vacek, ředitel Botanické zahrady hl. města Prahy.

Babí léto v Botanické zahradě 

Za nejkrásnější období v zahradě je obecně považováno jaro. Možná proto, že po dlouhé zimě všechno kvete, voní.  Není tomu tak. V zahradě je každé období krásné a podzim svou barevností a vůněmi jaru směle konkuruje.

„Koncem léta vše dozrává, sklízíme plody celoroční práce, těšíme se z úrody, oslavujeme ukončení sklizně a po vykonané práci si konečně můžeme odpočinout společně s uklidňující se přírodou se kochat nádhernými výhledy na Prahu," uvádí ředitel Oldřich Vacek. Babí léto je navíc stále dostatečně teplé, takže láká k odpočinku na piknikové dece v Ornamentální zahradě či posezení u sklenky vynikajícího vína na terase vinice sv. Kláry.

Akce i pro nejmenší návštěvníky 

A proč se raději nevydat do Botanické zahrady v Troji i se svými ratolestmi? Děti se jistě nadchnou proskleným včelým úlem, šiškovištěm vyzývajícím ke hře, přírodními piškvorkami, lithofonem, kterým lze rozeznít kameny či houpacími sítěmi na expozici Stráň.

Botanická zahrada si pro nejmenší připravila mapu, s jejíž pomocí lze zábavnou formou prozkoumat celou botanickou zahradu a dozvědět se spoustu zajímavostí.

Exotika ve skleníku Fata Morgana

V Ornamentální zahradě, na centrálním trvalkovém a letničkovém záhoně návštěvníky čeká největší bohatost záplavy květů. Proč se nepřijít zblízka podívat na pestré třapatky, třapatkovky, aksamitníky, okrasný tabák, mohutné květy jiřin, dosny, mečíky či byliny jako měsíček, jedlé květy lichořešnice či žlutě kvetoucí zlatobýl.

Pokud by někdo zatoužil po exotice, stačí se podívat do skleníku Fata Morgana, kde kvete množství květin po celý rok. Kromě omamně vonících voskovek, krásně vybarvených orchidejí, kvete ve skleníku také ibišek z Madagaskaru či indická liána. Raritou je však rozkvetlá vanilka pocházející z Afriky.

Botanická zahrada hl. města Prahy však není jen o rostlinách. Přelom léta a podzimu patří akcím, které propojují království rostlin se světem lidí. Návštěvníci se tak mohou těšit na netradiční zážitky.Zpřístupnění kaple sv. Kláry v rámci Dnů evropského kulturního dědictví
4. 9. od 13 do 20 h
Výjimečná příležitost vidět interiér kaple, která je kromě mší svatých otevřená veřejnosti jen zřídka.

Říše tropického kapradí
9. 9. – 9. 10. (září 9-20 h, říjen 9-17 h)
Tropický deštný les ve skleníku Fata Morgana je především zelenou galerií kapradin, která obepíná rovník. Bohatství a krása výtrusných rostlin je neuvěřitelná, proto se s nimi přijďte seznámit. K vidění budou například podivuhodné kapradiny poskytující domov mravencům nebo rostliny pocházející z oblasti jižního Pacifiku, které budou v České republice k vidění poprvé.

Vinobraní sv. Kláry
10.-11. 9. (11-19 h)
K babímu létu a Botanické zahradě v Troji víno a burčák zkrátka patří a letos tomu nebude jinak. Na terase vinice sv. Kláry si návštěvníci mohou vychutnat víno od dalších předních vinařů z Moravy a Čech, dobré jídlo a bohatý doprovodný program. Již tradičně vystoupí Jitka Vrbcová a Hot jazzy band a milovníci folku a country se mohou těšit na koncerty legendárních Zelenáčů či Rangers bandu. Vstupenka do botanické zahrady ze soboty 10. 9. platí i na vinobraní v Trojském zámku tentýž den. Během vinobraní platí navýšené vstupné, v ceně pro dospělého 200 Kč, dostanete u pokladen skleničku na víno v ceně.
Pro zájemce bude možnost navštívit expozici výroby vína s průvodcem, avšak pouze po předchozí rezervaci na emailu amalie.balastikova@botanicka.cz.

Dýňový podzim
24. 9. - 23. 10. (září 9-20 h, říjen 9-17 h)
Za dýněmi a ostatními tykvemi už netřeba cestovat do Austrálie, USA, Afriky nebo Karibiku. Stovky dýní, cuket a patisonů různých barev i tvarů uvidíte na tradiční výstavě v Ornamentální zahradě. Již několik let dýně kralují na zahradách, polích či tržištích a své místo mají stále častěji v našem jídelníčku. Ne nadarmo se jim říká královny podzimu.

Malování s Lucií Crocro
18. 9. od 14 do 17 h
Umělecký kurz akademické malířky Lucie Crocro je určený pro milovníky umění a přírody, kteří se rádi nechají inspirovat. Přihlásit se mohou začátečníci i pokročilí.  Tentokrát jsou tématem barevné variace. Na každý kurz je potřeba se předem objednat: crocrolucie@seznam.cz, mob. 773 247 227. Cena za tříhodinový kurz je 390 Kč pro dospělé a 90 Kč pro děti do 15 let. Materiál je k dispozici na místě.

Hudební toulky
každou neděli od 17 hodin až do 18. 9.
Je možné si představit větší harmonii než poslech klasické hudby pod širým nebem v obklopení zelení a pestrobarevnými květy?
21. 8. Duo per due (L. van Beethoven, W. A. Mozart)
28. 8. Trio Iuventa (J. Ibert, F. X. Dušek, W. A. Mozart)
4. 9. Prague Brass Quintet (J. I. Linek, J. Horowitz, G. Gerschwin)
11. 9. Musica incognita (J. Vent, Mozart – Salieri)
18. 9. Pražské dechové kvinteto (L. Sluka, G. Bizet, A. Rejcha)

FotoFata
17. 9.
Pro všechny, kteří cítí, že mají fotografické "oko" a v kreativitě je brzdí jen omezení jejich fotoaparátu a neznalost profesionálních tipů a triků, jsou tu atypické foto kurzy pod vedením fotografa Topiho Piguly, které mají heslo: s malým foťákem na velké fotky. Už pátý ročník FotoFaty vám nabízí sedm seminářů, kdy budete fotit třeba bonsaje, tropické rostliny nebo vinici sv. Kláry. Rezervace na kurzy je nutná, provést ji můžete na http://fotofata.cz

Informace o vstupném je dostupné na stránkách Botanické zahrady 

Čtěte také: Pražská Botanická zahrada ožije vinobraním, jazzem, folkem a country hudbou