Magistrát má v problematice lidí bez přístřeší smělé plány. Během několika let v širším centru vzniknou dvě až tři nízkoprahová denní centra.

Ilustrační foto.
Bezdomovectví: problém, krizové bydlení je dočasné

Cílem je rozprostřít službu po městě

„Zajistí pomoc sociální i poradenskou. Budou v nich i výdejny jídel s kapacitou 50 až 70 pokrmů za den,“ uvedl radní pro sociální politiku Daniel Hodek. Cílem je rozprostřít službu po městě a ulehčit tak známému centru U Bulhara.

Novinkou bude i azylový dům určený starším a nemocným lidem bez přístřeší. „Chceme zajistit, aby nám neumírali na ulici,“ řekl Hodek. Magistrát už vytipoval dvě místa, kde by středisko mohlo vzniknout. Jednou z možností je lokalita v Praze 10. „Jde o oblast minimálně obydlenou,“ dodal radní. Kde dům bude stát, zatím není rozhodnuté.

Spící bezdomovec. Ilustrační foto.
Kam složit hlavu? Bezdomovci dostanou víc šancí

Vedení města chce navíc pokračovat v zajišťování služeb prostřednictvím lodí. K noclehárně Hermés přibude druhé centrum s kapacitou 50 až 70 klientů.

Nečekaně cestují za prací i za teplem 

V pražských ulicích žije přibližně 2000 tzv. zjevných bezdomovců. Další 2500 tvoří lidé spadající do skrytého bezdomovectví. „Pobývají na ubytovnách, v azylových domech či mohou být ve výkonu trestu,“ vysvětlila Ludmila Tomešová, zástupkyně ředitele Centra sociálních služeb Praha. Stále více se mezi nimi také objevují lidé v seniorském věku.

V letních měsících jich je ve městě méně, část totiž cestuje za prací, ale také paradoxně za teplem. „Sednou na vlak a dojedou třeba do Španělska,“ popsal Hodek. 

Ubytovací loď Hermes.
Loď Hermes zve bezdomovce nejen na nocleh, ale i k obědu

Praha versus Plzeň 

Jak vypadá život pražských bezdomovců, sledují odborníci ze Sociologického ústavu Akademie věd. Jejich výzkum s názvem HOBOhemia se zabývá především rozdíly mezi metropolí a Plzní.

Pro pražské bezdomovce je typická aktivita i v noci „V Plzni chodí spát kolem sedmé a osmé, ve stejný čas ráno vstávají. V Praze je ale hranice mezi dnem a nocí mnohem méně jasná,“ vysvětlil koordinátor projektu Petr Vašát. Lidé bez domova v metropoli tak jsou mnohem více nočními tvory, souvisí to s jejich denním rytmem. „Vracejí se na předem vybraná místa, kde v nočních hodinách nikdo není,“ uvedl Vašát.

Lennonova zeď.
Přátelé vydají sbírku poezie herce, básníka a bezdomovce Badalce

Velkým tématem je násilí, s ním se musí vypořádávat denně. V metropoli častěji než v Plzni. „V Praze uvedlo 53 procent lidí, že je někdo slovně napadl, zesměšňoval nebo jim vyhrožoval,“ popsal Vašát. Jedno z možných vysvětlení je častější využívání veřejné dopravy, což se spolucestujícím často nelíbí.

Člověk bez přístřeší nerovná se alkoholik 

Výzkum také ukázal překvapivý fakt: alkohol u bezdomovců nehraje velkou roli. Naopak většina uvedla, že pije výjimečně. „Z mé výzkumnické zkušenosti mě to nepřekvapuje, opilí jsou totiž tím nejviditelnějším vrcholem pyramidy, ve veřejném prostoru si jich každý všimne,“ připomněl Vašát.

Otázka dluhů je u pražských bezdomovců spíše záležitostí mladších ročníků. Přibližně polovina z dotazovaných ve věku do 35 let má potíže s financemi. „Celkově se ukázalo, že 40 procent účastníků šetření má dluh nad 100 tisíc, 13 procent i nad milion,“ dodal Vašát.

Bezdomovec v Praze. Ilustrační foto.
Bezdomovec jako wifi vysílač? Proč ne, naznačil sociální projekt