Už od loňského zprovoznění tunelového komplexu Blanka se hovoří o možnosti uvést do provozu autobusovou linku, která by skrze pražské tunely rychle spojila Prahu 5, 6 a 9. Jenže zatím zůstalo jen u plánu.

V minulých dnech se pak objevily informace, že hlavním důvodem oddalování nasazení autobusů do tunelů je paradoxně příliš velký zájem cestujících. Znamenal by totiž navyšování kapacity a tedy i velké náklady na provoz linky. To ale náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek odmítl.

„Prvotní věcí je, že Praha 6 prostě nechce, aby jakýkoliv další autobus končil na Vítězném náměstí. Zdejší rozlehlé autobusové nádraží nemá v rámci MHD v Praze obdoby, přestože některé linky po prodloužení metra A končí na Veleslavíně," vysvětlil.

Jeho slova pak Pražskému deníku potvrdil i starosta šestky Ondřej Kolář. „Skutečně v tuto chvíli nechceme dál zahušťovat dopravu na už tak přetíženém Vítězném náměstí. Tunelovou linkou, která by propojila Petřiny a Břevnov s Andělem," ale samozřejmě chceme. Jen by měla končit jinde," říká starosta.

Vítězné náměstí čeká rekonstrukce

Prvořadý prý v tuto chvíli je vznik tak zvané dopravně-urbanistické studie Vítězného náměstí, na němž spolupracuje magistrát s dejvickou radnicí. Zde se však mimo jiné počítá se zrušením nádraží.

V tuto chvíli není ještě ani jasné, kudy expresní linka povede, podle náměstka Dolínka existuje asi osm variant. Na trase by mělo být minimum zastávek. Vzhled takzvaného Kulaťáku na Praze 6 by se měl výrazně změnit do čtyř let.

Připravovaná urbanisticko-dopravní soutěž, která by měla být vyhlášena ještě na podzim letošního roku, má za cíl celkově zlepšit veřejný prostor a navrhnout smysluplná řešení kritické dopravní situace v místě.

„V roce 2020 to bude přesně sto let od doby, kdy architekt Engel vyhrál urbanistickou soutěž na regulaci Dejvic a Bubenče. Bylo by příjemné dát Vítěznému náměstí novou podobu sto let od jeho pomyslného vzniku," uvedl místostarosta Prahy 6 Martin Polách (ANO), který je zodpovědný za oblast dopravy a veřejný prostor.

Čtěte také: Z Kulaťáku zmizí autobusy, zastávka tramvají se přemístí