Už v srpnu podepsala firma Tims-bury Capital s radnicí Prahy 5 smlouvu o pronájmu pozemku na smíchovském Hořejším nábřeží. Vyrůst na něm má šedesátimetrové ruské kolo.

Situace je opačná 

Podle dohody ale musí investor do konce roku 2017 získat veškerá povolení a následně do 18 měsíců kolo postavit. Jinak smlouva zanikne. Navíc už počátkem ledna firma začne platit nájemné 56 tisíc měsíčně, i proto není protahování celého řízení v jejím zájmu.

Jenže situace je opačná. Jednou z nejsložitějších částí bude získat povolení od památkářů. Ty ale doposud nikdo nekontaktoval. „Zatím nám žádná oficiální žádost nepřišla. Čekáme, protože bez našeho rozhodnutí by taková stavba v památkové rezervaci určitě neměla stát," prozradil Pražskému deníku šéf pražských památkářů Jiří Skalický.

Kolo by mělo stát na části dnešního dětského hřiště

Ani kdyby firma Timsbury Capital s žádostí pospíchala, nemá vyhráno. Památkáři pod podobné projekty v centru metropole odmítají dát své razítko. „Pokud investor přijde s návrhem velkého šedesátimetrového kola v této lokalitě, tak to pro nás přijatelné není," upozorňuje Skalický.

Podle něj by bylo možné o stavbě ruského kola na území Prahy jednat, ale jen případě, že bude umístěno dál od historického centra. Podle původního plánu by kolo mělo stát na části dnešního dětského hřiště Aréna na Smíchově.

Výrobu kola měla mít na starosti nizozemská společnost 

V případě stavby bude potřeba demontovat část herního zařízení umístěného vedle hřiště. Proti změnám ale protestuje opozice i část obyvatel, kteří už sepsali petici.

Nájem sjednala společnost s radnicí Prahy 5 do roku 2026. Timsbury Capital výši investice odhaduje na zhruba 200 milionů korun. Výrobu kola by měla mít na starosti nizozemská společnost Dutch Wheels.

Čtěte také: