Monarchisté dlouhodobě žádají obnovu českého království, které je podle jejich názoru ze všech státních zřízení tím nejlepším.

Od sochy svatého Václava vyrazili pochodující v 15 hodin, na Hradčanské náměstí dorazili nedlouho po 17. hodině. Účastníci pochodu, kterým do kroku hrála hudba, s sebou nesli hesla na podporu monarchie nebo podobizny Františka Josefa I. a čas od času vzdávali čest králi. Občasné kritické výtky znějící z davu směřovaly zejména na současnou hlavu státu.

Ve stopách tuzemských kolaborantů

„Když Zeman mluví o naší zemi a vystupuje na mítincích s nacionalisty, jde ve stopách tuzemských kolaborantů, kteří ostře se vymezujíce proti liberálním demokraciím Západu se snažili češství spojit s nacistickou nebo sovětskou říší, které dnes suplují Putinovo Rusko a otrokářská Čína," prohlásil na Hradčanském náměstí organizátor akce Petr Placák.

Narážel tak mimo jiné na prezidentovo vystoupení po boku šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičky loni na výročí 17. listopadu. „Aby získal i druhé volební období, snaží se k vášním nacionalistickým přidat i vášně konfesijní či kulturní," uvedl také Placák ve svém proslovu.

Kolem 17.30 hodin se účastníci akce pokojně rozešli.