Akce začala na pražském Králově úderem 15 hodiny. Protestující měli s sebou transparenty odsuzující Miloše Zemana a stranu SPD. Na některých z nich byla připomínka hnutí #MeToo.

Prezident republiky Miloš Zeman (vpravo) v doprovodu manželky Ivany a dcery Kateřiny uctil památku svatého Václava v kapli svatého Václava v katedrále svatého Víta. Vlevo je pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka
Zeman se po inauguraci v katedrále poklonil ostatkům sv. Václava

Protesty proti Zemanově retorice 

Kolem 16 hodiny průvod dorazil na Malostranské náměstí, odkud se vydal k Pražskému hradu. Demonstrace pak dorazila na Hradčanské náměstí po 45 minutách. Vítala je hudba z reproduktorů. Před Hradem lidé v protestech pokračovali.

Demonstrantům vadí, že Miloš Zeman založil svoji kampaň na aroganci a agresivitě a nesouhlasí s tím, že prezident údajně útočí na ekologické aktivisty. „Je třeba naprosto nepřijatelné, když Miloš Zeman žertuje o znásilňování ekologických aktivistek, zatímco je ve světě každý druhý den zavražděn další ochránce přírody," uvedla jedna Magdalena Šipka z kolektivu feministických křesťanek.

Inaugurace prezidenta Miloše Zemana
Miloš Zeman složil slib. Část hostů během prezidentova projevu odešla

Organizátoři zároveň vyjádřili solidaritu s protestujícími ženami ve Španělsku, kde se právě dnes konaly demonstrace proti nerovným platům a násilí na ženách. Protesty se odehrály např. v Madridu, Barceloně a Valencii.

Miloš Zeman a Dominik Duka
Zeman píše papeži. Duka odstraňuje bariéry mezi církví a státem, tvrdí