Českou armádu kvůli finančním škrtům z minulých let trápí značný nedostatek vojáků. Na některých útvarech chybí i třetina až polovina osazenstva. Do plných počtů 27 tisíc vojáků potřebuje armáda nabrat 5000 nových příslušníků. Její vedení doufá, že plných stavů by vojsko mohlo dosáhnout do pěti let. „Chceme tomu v příštích letech podřídit podstatnou část našeho úsilí," poznamenal ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Podle ministra je otevření střediska důležitým momentem. Vyzdvihl, že se nachází na „dobré adrese" v blízkosti metra. „Vždy jsem si myslel, že to je Vyškov, kde dělá občan první kroky do armády, teď si musím trochu změnit názor, ty první kroky se budou dělat na rekrutačních centrech a rekrutačních střediscích," podotkl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Podle Lenky Šmerdové z armádního odboru doplňování personálu se budou v novém středisku scházet všichni zájemci o službu na útvarech, o studium na univerzitě obrany nebo o působení v aktivních zálohách. Od jeho pracovníků budou získávat informace o vstupu do armády a vyřídí s nimi také veškeré potřebné formality. „Tak, aby měli co nejvíce informací a pro vstup do armády se rozhodovali s plným vědomím a svědomím," poznamenala.

Počet příchozích převýšil odchody

Armáda má rekrutační centra v krajských městech po celém Česku. Přicházejí do nich podle Šmerdové jak uchazeči takzvaně z ulice, tak i lidé, které armáda oslovuje s konkrétní nabídkou podle své databáze.

Letos armáda přijala přes 1850 nových vojáků. Vzhledem k pravidelným odchodům se ale fakticky řady českého vojska rozšířili o asi 800 až 900 příslušníků. Je to poprvé po několika letech, kdy počet příchozích převýšil odchody.

V příštích letech by ročně mělo do služebního poměru vstoupit 2000 vojáků. S předpokládaným každoročním odchodem asi 1000 vojáků do civilu či do důchodu by tak každoročně měla armáda posílit o 1000 mužů a žen. V současné době chybí především řidiči nákladních vozů, doktoři nebo kuchaři.

Snaha o rozšíření aktivních záloh

Armáda chce navíc také rozšířit aktivní zálohy, ve kterých je nyní kolem 1250 lidí. Do několika let by záložáků mělo být až 5000. Pomoci tomu má i nová legislativa, která službu v zálohách zatraktivní i finančně.

Podle Stropnického se o práci v armádě týdně uchází asi 200 lidí. Ne všichni ale zvládnou náročné fyzické a psychické testy nebo zdravotní prohlídku. Právě zdravotní podmínky pro vstup do armády by se měly díky připravované vyhlášce snížit.

Vyjít vstříc by měla například lidem s vysokými odbornostmi například v informační oblasti. Nově by třeba nevadil vyšší počet dioptrií nebo vysoký tlak. „Neznamená to, že armáda bude plná lidí, kteří neumí kotrmelec," poznamenal Stropnický.

„Na druhou stranu se odmítali lidé, kteří měli brýle a přitom měli pracovat třeba v oblasti výpočetní techniky," dodal s tím, že takto už postupovat armáda nechce, protože podobné odborníky potřebuje.