Poprvé se den archeologie slavil v roce 2011 v USA, odkud rychle pronikl do zahraničí a v roce 2013 jej slavilo přes 70.000 lidí v různých zemích světa. V Česku se poprvé konal před třemi lety.

Části zdiva stavby ze 13. století v Klementinum.
Archeologové našli v Klementinu zbytky zdí a raně středověký hrob

Speciální program připravilo i muzeum hlavního města

Do oslav archeologie se každoročně třetí sobotu v říjnu zapojují různé archeologické organizace, které v tento den nabízí lidem možnost zúčastnit se různých aktivit, aby zvýšily jejich povědomí o archeologii.

Například v Praze na Filozofické fakultě Karlovy Univerzity se zájemci dozvědí o práci archeologů v terénu, olympiádě z dob starověkého Řecka nebo keltské módě, přičemž si budou moci vyzkoušet některé oděvy a starověkou kosmetiku.

parlamentní volby v Horních Počernicích, 20.10.2017
Volební místnosti v Česku se otevřely na posledních pár hodin

Speciální program připravilo také muzeum hlavního města, které nabídne mimořádnou komentovanou prohlídku archeologické výstavy Od nitě ke košili. Středověká slavnost s ukázkami středověkých bojových technik je připravena pro návštěvníky v Archeologickém parku Liboc.

Program ke dni archeologie se ale nesoustředí pouze na Prahu, zájemci najdou nabídku různých aktivit v každém z krajů. Podrobnější informace k nim najdou na www.denarcheologie.cz.