Budoucnost blobu na Letné je čím dá víc nejasná.

Podle vyjádření Martina Peciny, šéfa antimonopolního úřadu, nebude jeho instituce v nejbližších dnech podnět náměstka ministra kultury Františka Mikeše vůbec řešit.

Ten žádal, aby úřad prověřil, zda lze podle výsledků mezinárodní architektonické soutěže zadat veřejnou zakázku.

„V současnosti nemám dostatek důvodů, abych svá předcházející rozhodnutí revidoval a znovu zahájil ve věci stavby nové Národní knihovny správní řízení,“ sdělil včera Pecina Deníku. V současnosti podle něj může o knihovně rozhodnout pouze zadavatel mezinárodní architektonické soutěže, tedy Národní knihovna, případně ministerstvo kultury jako její nadřízený.

Na podobu návrhu nové budovy Národní knihovnyod Jana Kaplického se můžete podívat na www.prazsky.denik.cz/blob.

Občan Pecina: Blob nebude

„Čekáme na to, jak antimonopolní úřad odpoví ministrovu náměstku Františku Mikešovi, který podnět na další přezkoumání Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podal. Jeho vyjádření v médiích nebereme jako oficiální stanovisko,“ uvedla včera v podvečer Kateřina Nováková, tisková mluvčí Národní knihovny.

Podobně reagoval i primátor Pavel Bém. „Nebudu komentovat neoficiální vyjádření šéfa ÚOHS. Odpovědnost za posouzení neregulérnosti soutěže leží na něm. Do rozhodování nemůže ani nechce hlavní město Praha vstupovat. Zastupitelé o ničem nerozhodují s výjimkou změn územního plánu a ty nejsou nezbytnou podmínkou pro stavbu blobu,“ napsal v textové zprávě Bém.

Pecina se v deníku Právo vyjádřil, že stavba nikdy na Letné nebude. „Pokud se mě ptáte jako občana Martina Peciny, tvrdím, že blob na Letné nebude,“ potvrdil Pecina, který zároveň připustil, že kauza je opakovaný podáváním podnětů na antimonopolní úřad zbytečně a možná také záměrně prodlužovaná.

Rozhovor s Martinem Pecinou si můžete přečíst na www.prazsky.denik.cz/pecina.

Jak Deník na začátku ledna uvedl, Národní knihovna musí do konce letošního roku získat pozemky pro stavbu, to jí ukládá jediný zatím platný dokument schválený pražským zastupitelstvem.

Aby knihovna získala pozemky, musí totiž předložit do konce tohoto roku pravomocné stavební povolení. O tom rozhodli zastupitelé už v březnu roku 2006, když knihovně převedli letenské pozemky za částku 31,5 milionu korun.

Roční zpoždění

„Politikové mají moc a pozemky, i když nemají vůli se postavit za knihovnu. Zároveň ale existují peníze vyčleněné na stavbu ve státním rozpočtu. Vzhledem k tomu, že jde o tak závažnou věc, jakou bezpochyby stavba Národní knihovny je, stále věřím, že není tak jednoduché smést ji ze stolu,“ sdělila Bohdana Stoklasová, ředitelka novodobých fondů Národní knihovny.

„Nyní je naprosto zřetelné, že do 31. prosince 2008 nemůže stavební povolení získat,“ potvrdil Deníku Vlastimil Ježek, ředitel Národní knihovny. Záměr postavit tolik diskutovanou budovu v současnosti nabral už roční zpoždění.

Jak celý„případ knihovna“ dopadne? Zajímá nás váš názor. Hlasujte v anketě, diskutujte pod článkem.

Využijme kravské lejno uprostřed Prahy, radí Knížák

Nová budova pro Národní knihovnu není potřeba. Alespoň tak to v Pressklubu na Frekvenci 1 tvrdil ředitel Národní galerie Milan Knížák. A navrhuje řešení: bývalý palác kultury.

„Je tady místo a objekt, který by po nějaké přestavbě sloužil výborným způsobem jako knihovna a zabily by se tím dvě mouchy nebo několik much jednou ranou,“ uvedl Knížák v pořadu. „Mám na mysli onen odporný dům, který vypadá trochu jako kravské lejno v mamutím rozměru ležící na nádherném místě u Vyšehradu, na stanici metra, s vybudovaným zázemím, parkovišti a podobně,“ rozohnil se Knížák.

Budova je podle něj v současné chvíli k ničemu. „Vyřešila by se tím funkce toho domu, který je nesmírně drahý a je vlastně k ničemu,“ řekl Knížák na Frekvenci 1. Svůj návrh projedná zhruba za týden s kompetentními lidmi.

„Svolal jsem jednání za účasti primátora Béma, zástupců ministerstva kultury a ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka, kde by se o tom mělo jednat,“ uzavřel v Pressklubu ředitel Národní galerie Knížák. (rou)