„Pojďme se seznámit a pobavit se,“ vyzývá voliče kandidát ANO na pražského primátora Petr Stuchlík a zve na celkem dvanáct Sousedských večeří, tedy klasický předvolební mítink s jídlem i pitím zdarma či za symbolickou cenu a dalšími atrakcemi pro děti a dospělé.

Politické strany zahájily kampaň před komunálními volbami v Praze. Na snímku jsou Alexandra Udženija a Bohuslav Svoboda z ODS.
Doprava, bydlení a změny. Jak strany zahájily v Praze volební kampaň

Podnikatele Stuchlíka, kterého si Babiš vybral jako nástupce „špatně komunikující“ Adriany Krnáčové, přišel premiér osobně podpořit. Na pódiu podle reportérky Seznam Zprávy mluvil o svobodě a demokracii. „Daří se nám, máme všechno,“ řekl předseda hnutí ANO. „Není důvod, aby byla taková blbá nálada.“ Ale jeden z účastníků akce na Pankrácké pláni poblíž mrakodrapů jeden důvod měl. Podle vlastních slov s Babišem nesouhlasí, protože: „By neměl vládnout naší zemi trestně stíhaný premiér.“

Mladý muž si ovšem špatně vyložil internetovou výzvu Andreje Babiše s názvem „Pojď do mě!“ a podle médií se po oficiálním ukončení Sousedské večeře kolem osmé hodiny večer pokusil zasáhnout Babiše vajíčkem. Potravinová munice údajně přistála zhruba deset centimetrů od politika. Bez ohledu na to muže - viditelně pod vlivem alkoholu - okamžitě zneškodnila premiérova ochranka. Na videu Seznamu je vidět, jak dva z bodyguardů klečí zadrženému za krkem. S rukama spoutanýma za zády jej pak muži v civilu vedou do auta, minimálně jeden z nich se podle slov zachycených ve videu slovně prokázal jako policista.

Magistrát hl. města Prahy.
Magistrátní volby se letos obejdou bez „celebrit“. ANO a Piráti mají manažery

Agrofert brambory nedělá

„Mladý muž (1990) skončil na policejní služebně, kde se podrobil orientační dechové zkoušce s pozitivním výsledkem. Pražská policie událost kvalifikovala jako přestupek, který s dotyčným dořeší s největší pravděpodobností během zítřejšího dne (pátku),“ informoval později twitterový účet policie. „Vajíčkový atentátník“ na kameru přiznal, že požil dvě piva.

Celkem se podle lídra pražské kandidátky Stuchlíka mezi příznivce ANO rozdalo 1500 porcí jídla. V menu předvolební večeře byl guláš, párky nebo domácí bramboráky se zelím. Podával se rovněž domácí kvasový chléb s bůčkovou pomazánkou a jarní cibulkou - vegetariáni mohli využít variantu s čerstvým sýrem. Zdarma se čepovalo jedenáctistupňové pivo a vařila káva.

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
Psychiatrička pomáhala synovi Babiše v kauze Čapí hnízdo. Teď může být starostka

Místo koblih, které se staly symbolem Babišovy populistické politiky, mohli lidé ochutnat drobenkový koláč s jablky. Novináři se pokoušeli zjistit, zda občerstvení pochází z firmy Agrofert ve svěřenském fondu Andreje Babiše. „Dám si bramborák a pokud vím, tak moje bývalá firma brambory nedělá,“ komentoval to předseda vlády. Konkrétní náklady na Sousedské večeře však nikdo z ANO nesdělil. Další akce by se měla konat v neděli na Sofijském náměstí v Modřanech.

Vajíčkový protest proti ČSSD

Čtvrteční událost dala vzpomenout na podobné incidenty v minulosti. Zřejmě nejznámější je spojen s kampaní sociální demokracie před volbami do Evropského parlamentu v květnu 2009. Vajíčkový protest vyvrcholil na pražském Andělu, kde politiky ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem zasypaly desítky až stovky vajec.

Možná si vybavíte útrpný pohled současného šéfa fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdíka, Davida Ratha bránícího se deštníkem či snahu o odvrácení letících vajec v podobě Lubomíra Zaorálka a úplně mokrého Paroubka. Špičky sociální demokracie pak mluvily o tom, že protestující lidé se chovali jako fašisti ve 30. letech minulého století v Německu, obviňovali konkurenční ODS. „Byla to Langerova vejce,“ narážel nyní za korupci odsouzený Rath na tehdejšího místopředsedu občanských demokratů a bývalého ministra vnitra.

Lidé demonstrují před budovou Českého rozhlasu proti premiéru Andreji Babišovi. Ten přišel uctít památku padlých v srpnu 1968.
Pieta i demonstrace. Lidé u budovy rozhlasu vypískali premiéra Babiše

Málo se ví, že sprška vajíček zasáhla také - v té době ještě federálního prezidenta - Václava Havla, stalo se 28. října 1991 při oslavách státního svátku v Bratislavě. Před čtyřmi lety současná hlava státu čelila rozzuřeným demonstrantům na pražském Albertově při výročí 17. listopadu.

Lidé Miloše Zemana vypískali, nadávali mu a podle Pražského hradu jedno z letících vajec zasáhlo i německého prezidenta Joachima Gaucka, který byl s dalšími evropskými státníky na pódiu rovněž. Avšak později se ukázalo, že to byla jen skořápka, Gauck věc vzal - na rozdíl od mluvčího Jiřího Ovčáčka - s humorem. „Nebojím se vás, jako jsem se nebál před 25 lety,“ reagoval ještě z pódia prezident Zeman. Také na Albertově zasáhla ochranka.

Ekonom a poslanec Patrik Nacher.
Babiš odstavil Nachera. Lídrem pražské kandidátky ANO bude podnikatel Stuchlík