Podle ANO a ČSSD porušil náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice) koaliční smlouvu tím, že v lednu nehlasoval pro koaliční návrh na vypsání tendru na svoz odpadu. Koalice, která má v Praze těsnou většinu, kvůli tomu v pondělí vstoupila do dohodovacího řízení.

Hašek nechtěl říct, jak by se podle klubu ANO měla Trojkoalice zachovat. „Je to na Trojkoalici, oni musí hledat řešení," uvedl. Neoficiálně se mluví o tom, že by mohl Stropnický přijít o některou z kompetencí. Do jeho gesce patří územní plánování a Pražské služby. Některé zdroje mluví i o tom, že by Stropnického mohl nahradit někdo z jeho stranických kolegů. Klub Trojkoalice to ale odmítá. Prý za Stropnickým stojí.

Dohodovací řízení může kterýkoli partner vyvolat v případě dlouhodobých neshod uvnitř koalice. Po čtyřech týdnech pak může kterýkoli z nich jednostranně vypovědět koaliční smlouvu. Mluví se o tom, že by stejné řízení mohla Trojkoalice vyvolat kvůli problematickým pražským stavebním předpisům.

Koalici zachránila nezařazená zastupitelka

Hnutí ANO má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Při rozhodování o desetiletém tendru na svoz odpadu, pro který Stropnický jako jediný člen koalice nezdvihl ruku, zachránila koalici nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová, která v prosinci loňského roku opustila klub TOP 09.

Hašek řekl, že Hášová zatím do klubu ANO nevstoupila. „Několikrát jsme se sešli, byla se představit na klubu," uvedl. Půjde ale prý o proces, který ještě nějakou dobu potrvá.

Pražské zastupitelstvo bude příští týden rozhodovat o rozpočtu pro tento rok. Hašek věří, že se v zastupitelstvu najde pro návrh dostatečná podpora. „Spoléhám na to, že v důležitých momentech zvítězí na zastupitelstvu zdravý rozum," řekl.

Čtěte také: Krach magistrátní koalice je zase o krok blíž