„Areál Anežského kláštera patří k nejvýznamnějším středověkým památkám u nás. Málokdo z kolemjdoucích však dříve tušil, že se za zdmi kláštera uprostřed rušného města skrývá oáza, která je pozůstatkem původních klášterních zahrad. Ač byl klášter v roce 1782 zrušen, zachovala se jeho unikátní gotická architektura v nebývalém rozsahu. Národní galerie v Praze, která objekt získala v roce 1963, sice Severní zahradu zpřístupnila již v 80. letech, ale povodeň v roce 2002 ji opět uzavřela.

Muzeum komunismu bylo otevřeno v nové expozici 21. srpna v Praze.
OBRAZEM: Muzeum komunismu odstartovalo novou výstavu

Na podzim loňského roku tak měli návštěvníci zcela poprvé možnost do areálu vstoupit oběma branami z Dvořákova nábřeží z ulice Na Františku, prohlédnout si nově zrestaurované pozůstatky kláštera menších bratří nebo si odpočinout v bývalých klášterních zahradách,“ uvádí Štěpánka Chlumská, kurátorka Sbírky starého umění Národní galerie v Praze a garantka odborné části projektu revitalizace.

Architektura a nové zahrady

Veřejnosti byl zpřístupněn nový prohlídkový okruh bývalého dvojkláštera klarisek a menších bratří, který zahrnuje expozici lapidária či komentovanou trasu historickou architekturou kláštera klarisek a menších bratří nabízející i samostatnou trasu pro dětské návštěvníky. Expozice lapidária v přízemí je první svého druhu v areálu kláštera a představuje nejcennější artefakty nalezené během desetiletí trvajících archeologických výzkumů objektu.

Stromojízda. Ilustrační
Stromojízda ukáže cyklistům památné a významné stromy

Nedílnou součástí projektu je sochařská zahrada v rekonstruovaných zahradách bývalého dvojkláštera. Zcela nově jsou řešeny sadovnické úpravy zejména v klášterní zahradě a v klášteře menších bratří, obnovena byla však i zeleň v zahradě Severní. V patře Anežského kláštera návštěvníci i nadále najdou výběr toho nejlepšího ze sbírek středověkého umění Národní galerie.

Zahrady kláštera ožívají novým mobiliářem a téměř dvěma desítkami sochařských děl současných autorů – mimo jiné Aleše Veselého, Jaroslava Róny, Stanislava Kolíbala či Karla Malicha. Koncept expozice děl současných autorů doplňuje jedna z prvních sochařských realizací Františka Bílka, monumentální plastika Golgoty. Přímo pro zahrady Anežského kláštera vytvořil autorské objekty František Skála. Zahrady tak potěší i nejmenší návštěvníky.

Psí útulek. Ilustrační foto.
Pátrání po psech ztěžují nezodpovědní nálezci

„Cílem bylo vytvořit divácky poutavou sochařskou galerii pod širým nebem. Jsme velmi rádi, že se pro zahrady Anežského kláštera podařilo zapůjčit reprezentativní soubor sochařských děl současných uměleckých osobností. Propojení výrazu a obsahu současných děl s prostředím gotického kláštera přináší neobyčejně zajímavé divácké zážitky,“ doplňuje Štěpánka Chlumská.

Anežka žije

Celé přízemí Anežského kláštera i celý areál zahrad je celoročně přístupný zdarma. Návštěvníci tak mají možnost neomezeně prozkoumávat jeho historické a architektonické bohatství či tajuplná zákoutí nebo jen relaxovat v zahradách. V červnu letošního roku byla navíc zahájena pilotní sezóna projektu Anežka LIVE!, který potrvá až do konce září a jehož cílem je z celého areálu vytvořit živý prostor pro zajímavé i zábavné trávení volného času.

Ilustrační foto.
Kde rodit? Dilema i pro Pražanky

Každé úterý, čtvrtek a neděli mohou návštěvníci zažít pestrý program, který zahrnuje tematické prohlídky areálu kláštera s netradičními průvodci nebo komentované procházky okolím kláštera zaměřené na historii, architekturu, ale třeba i na vazby kláštera na českou literaturu. Klášter hostí řadu hudebních vystoupení, slam poetry nebo jiné literární akce, ve čtvrtek se klášterní zahrada pravidelně mění v letní kino.

V zahradách si mohou návštěvníci vyzkoušet ale také netradiční sportovní a pohybové aktivity: tai-chi, krav magu, jógu nebo tzv. strollering neboli cvičení s kočárky. První sezóna Anežky LIVE! bude letos slavnostně zakončena 30. září, kdy zahrady ožijí pestrým hudebním programem, komentovanou procházkou nebo třeba skupinovou tvorbou komiksu. Celý areál kláštera sv. Anežky České ale zůstane zpřístupněn i po zbytek roku jako ideální útočiště před ruchem okolního velkoměsta.

Návštěvníci se mohli v Zoo Praha rozloučit s dvouletým lachtanem Mamutem, který za pár dní zamíří do nového domova v Německu.
Pražská zoo se loučila s lachtanem Mamutem. Návštěvníkům představila jeho brášku

O projektu

Projekt Revitalizace kláštera sv. Anežky České. Historický skvost uprostřed metropole byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Partnery realizace grantu byly Norský institut pro výzkum kulturního dědictví, Nadace Stiftelsen herStay fundational a České vysoké učení technické v Praze – Katedra geomatiky.

Výše přiděleného grantu 29 571 000 Kč Více na stránkách projektu www.ngprague.cz

O programu

CZ06 - Kulturní dědictví a současné uměníOblast „Zachování a revitalizace kulturního a přírodního dědictví“Částka: 444,3 milionu KčPodpořeno 28 projektů
16 zahraničních partnerů – z Norska, Islandua Lichtenštejnska

Více informací o Programu naleznete na: www.eeagrants.cz a Facebooku EHP a Norských fondů.