"Mezi pány Babišem a Bělobrádkem je prázdná židle, pan Okamura nedorazil, takže tato trojčlenná koalice asi hned tak nebude," žertoval prezident Svazu průmyslu a dopravy České Republiky Jaroslav Hanák.

Ten také Babiše vyzval: "Andreji, udělej co nejdřív silnou vládu, abychom se znovu dostali mezi dvacet nejlepších zemí na světě."

Rektor ČVUT Petr Konvalinka zdůraznil, že předpokladem úspěchu je propojení všech stupňů vzdělání a spolupráce s praxí.

Miroslav Kalousek
Kalousek nebude kandidovat na šéfa TOP 09. O postu uvažuje Pekarová

Andrej Babiš označil za největší brzdu růstu ekonomiky masové vzdělání, kdy každý může mít maturitu a skoro každý vysokou školu. Podle něj by se střední odborné školy měly vrátit pod odborná ministerstva a ředitelé SŠ rozhodovat o odměňování svých učitelů.

Prezident Miloš Zeman
Zeman pověří Babiše sestavením vlády 31. října

"Stát má vědět, co chce, jaké absolventy potřebuje, kolik maturantů přijmout na lékařské fakulty a musí pro to něco udělat. Je nutné komunikovat s praxí. Někdo to musí řídit, rozhodovat. Teď se mluví o digitalizaci, ale zatím to jsou jen řeči. Premiér je člověk, který je povinen tomu  dávat jasný směr," uvedl Babiš.

Lidovci jdou do opozice

Pavel Bělobrádek připomnél, že pro kvalitu vysokých škol jsou rozhodující peníze.

"Musejí být ale jasné podmínky, jak se využijí," dodal. I on je přesvědčen, že by se měla změnit struktura středních škol. "Ať se z krajů vrátí pod ministerstvo školství, odborné SŠ možná pod ostatní resorty," naznačil možný směr Bělobrádek.

"Tyto užitečné věci budeme podporovat z opozice, kam odcházíme," potvrdil rozhodnutí lidovců Bělobrádek.

Pavel Bělobrádek.
KDU-ČSL půjde zřejmě do opozice. Menšinovou vládu ANO nepodpoří