Jarní hvězdy pražské zoo, sloní slečny Lakuna a Amalee měly poprvé příležitost užít si společnost svého otce se vším všudy. Dosud se setkávali pouze přes hrazení oddělených výběhů.

Slůňata Lakuna a Amalee váží úplně stejně – 204 kilogramů.
Slůňata z pražské zoo váží úplně stejně. Kdy a kde zvířata nejlépe uvidíte?

„Obě slůňata dosáhla váhy téměř 250 kilogramů a jsou už dostatečně pohybově zdatná, proto jsme se rozhodli, že vyzkoušíme, jak na sebe budou navzájem reagovat s otcem,“ vysvětluje kurátor chovu savců Zoo Praha Pavel Brandl.

Taťka si víc všímal jídla a maminek

Do výběhu byla mláďata vypuštěna nejprve s matkami Tamarou a Janitou. Sedmatřicetiletý více než čtyřtunový táta Ankhor dorazil o chvíli později. Možná právě proto, že věnoval větší pozornost krmení a dospělým samicím než svým potomkům, dcerky se osmělily a nejen že se k němu opakovaně přibližovaly, ale dotýkaly se ho i choboty.

Zdroj: Youtube

„Celý průběh byl pozitivní a velmi klidný,“ hodnotí setkání vrchní chovatel slonů Martin Kristen. „Ankhor je na mláďata zvyklý, ať už z Prahy nebo ze svého předchozího působiště, a vnímá je kladně. Lakuna a Amalee byly samozřejmě zvědavé; napoprvé ovšem ještě nevěděly, co si k Ankhorovi můžou dovolit, takže tam byly dva momenty, kdy je odstrčil – například když se k němu přiblížily zezadu. Pro slůňata je to nová zkušenost, kterou se učí.“

Příští týden zažijí dobrodružnou noc

Takováto rodinná setkání jsou pro slony vítaným zpestřením a chovatelé je hodlají příležitostně opakovat. Lakunu a Amalee čeká příští týden ještě jedno pravé letní dobrodružství – poprvé budou moci společně s matkami strávit noc venku.

V pražské zoologické zahradě odchovávají třetí generaci zmije obecné.
Jediný jedovatý had žijící v Česku. Pražské zoo se daří rozmnožovat zmije

Jejich bratři Max a Rudi už pod širákem spávají pravidelně. Jakmile se oteplí, nechávají jim chovatelé přes noc otevřenou stáj, aby se mohli sami rozhodnout, zda chtějí být uvnitř, nebo ve výběhu.

Pro sloní samečky už není ani setkání s otcem velkou událostí. Na rozdíl od svých mladších sester totiž tráví s Ankhorem většinu času, což je pro všechny výhodné uspořádání – dospělý slon bujné mladé samce zklidňuje a představuje pro ně přirozený vzor.