Happening této alternativní skautské mládeže byl totiž zarámován do absolutní neformálnosti, klasické vnější znaky klobouků, košil a šátků by se rovněž nedohledal. „Pražská členská základna představuje zhruba deset tisíc lidí, v republikovém počtu už je to padesát tisíc,“ uvedl František Holý, hlavní pořadatel nedělní jubilejní akce.

Mají rádi spontánnost

Neinformovanému hostu by se na místě zdálo, že se skautingem má tato rozverná mládež ve věku 13 až 15 let společného jen málo. Nehořely ohníčky, nezněl skupinový zpěv na oslavu života v přírodě. Prostranství na Vltavské totiž krájely melodie různých kapel, které by jistě našly zastání i na jiných festivalech.

„Dáváme při těchto příležitostech spíše přednost určité spontánnosti, ať už prší, nebo pálí slunce. Což ovšem neznamená, že tím naše aktivity končí,“ sdělil hlavní pořadatel s tím, že setkávání alternativních skautů jednou týdně je běžnou záležitostí, zrovna tak jako každý měsíc společné výpravy a v létě táboření.

„Stačí se podívat kolem sebe a musí být každému jasné, že tato školní mládež upřednostňuje do jisté míry organizovanou náplň volného času, než jen bezcílné potulování. Leckterý chlapec nebo dívka si tak dovede ujasnit své priority a tím utváří i svou osobnost.

Chování jedince sledují ostatní

Počínání jedinců totiž sledují a v nemalé míře hodnotí i ostatní členové skautské party,“ říká spoluorganizátor festivalu Eduard Bejček. V danou chvíli ale všichni hlavně sledovali vývoj počasí. To několik hodin nepřálo v pořádání různých soutěžních disciplín. „Už je tady tolik louží, že můžeme vyhlásit soutěž o nalezení místa, kde nejsou,“ utrousil kdosi v davu stále dobře naladěné mládeže.

Mnozí jako by vytrvalý déšť studené neděle ani nebrali na zřetel, a tak by se při troše ironie dala vyhlásit soutěžní kategorie o nejvyšší horečku. „Nám by to v jejich věku asi taky bylo jedno, ale je fakt, že mít na sobě jen kraťasy, tričko a plátěné tenisky už je trochu 
o zdraví,“ starostlivě hodnotil festivalovou oděvní výzbroj jakéhosi mladíka jeden z přítomných hostů. Nemálo z nich se jich totiž dostavilo téměř 
v zimním oblečení - jedenáctistupňová teplota navíc při větru opravdu nic moc.

Překvapivý odsudek mladých skautů

Těžko nyní spekulovat, zda zakladatel českého skautingu Antonín Benjamín Svojsík už v roce 1911 předpokládal, že současná mladá generace přejímá jeho myšlenku o volnosti a úctě k přírodě i takto: „Kdyby ten, kdo přírodu kvůli mamonu ničí v ní hladověl a pak by mu život zachránila i obyčejná tráva, určitě by další lumpárny neplánoval.“ Tolik překvapivý odsudek skupinky náctiletých skautů, který už za zamyšlení určitě stojí.

Pozastavení se nad generační proměnou taky není od věci. Někdejší podoba skauta 
v očích jejich odpůrců byla povětšinou ta, že to nutně musela být osoba v hnědo béžové uniformě s šátkem, která, ač je biologicky i sociálně směrována k lumpárnám a flákačství, zvládá takové nemravy krotit a svou energii dokáže proměnit v pozitivní jevy, kterými pomáhá ve společnosti. Jen se prý na skauta musí dávat pozor - hlavně při táboření v lese, aby ho pak půlka neshořela jako v roce 1934 ve Velkých Karlovicích.

Skauting přebíjí 
i množství aktivit

„Jak jsem již řekl, v létě taky táboříme a samozřejmě bereme velmi vážně i zodpovědně jak se chovat v přírodě. Těžko nyní hodnotit, zda současní skauti jsou v něčem lepší nebo horší než jejich předchůdci. Co je ale mnohem důležitější, že opětovný vzestup skautingu jen dokazuje, že tato skupina mládeže zase něčemu věří a má své ideály,“ poznamenal hlavní organizátor jubilejního festivalu František Holý. Což je zřejmě jedna strana mince, podle návštěvníka festivalu tu druhou tvoří rodiče školní mládeže.

„Někteří otcové i matky jsou proti jakémukoliv organizování, protože v dětství sami organizovaní byli. V čem jiném než někdy v nenáviděném Pionýru. Evidentně je to nebavilo, svého potomka tak chtějí podobným pocitům ušetřit a případný zájem 
o skauting mu pak s úspěchem rozmluví,“ míní Josef Končický, který festival jako vloni se svým vnukem opět navštívil. A dodal, že spousta lidí se skauty do styku v současnosti vlastně vůbec nepřijde. Zejména pak, když jsou již v rodičovském věku.

Množstvím nejrůznějších nabízených kroužků a aktivit je skauting přebíjen. Jestli k nějakému přebití 
v neděli vůbec došlo, pak je to zřejmě obvyklá výhra skautské mládeže nad nevlídným počasím.