Od minulé středy, kdy skončila smlouva o výpůjčce objektu, aktivisté obývají dům nelegálně. Policie je kvůli tomu zatím nekontaktovala.

Tereza Virtová, která měla budovu od ÚZSVM vypůjčenou, v pátek znovu oslovila úřad s žádostí o jednání. „K domu neexistuje žádné kolaudační rozhodnutí. Pro nás to znamená, že padnul hlavní důvod ÚZSVM, aby nám nebyla prodloužena smlouva o výpůjčce," uvedl Jakub Ort z kolektivu Kliniky.

Úřad argumentoval tím, že budova je zkolaudovaná jako plicní sanatorium, takže její jiné využití je v rozporu se zákonem. Stavební úřad Prahy 3 ale takové rozhodnutí nedokázal dohledat. Podle informací aktivistů už kvůli tomu bylo podáno trestní oznámení.

Nabídku na výpůjčku budovy bývalých jeslí ve Znojemské ulici v Praze 4, kterou ve čtvrtek přednesli náměstek pražské primátorky Petr Dolínek a bývalá radní Irena Ropková, nevyužijí.

„Nepřipadá nám smysluplné přesouvat se do objektu, který je v dost špatném stavu, když tento (objekt) žádná organizační složka státu nepotřebuje a centrum zde funguje včetně vody a elektřiny," uvedla Virtová. „Nedokážeme si ani představit působit někde mezi paneláky na Praze 4," dodala.

Klinika sbírá podpisy

Dolínek s Ropkovou také uvedli, že magistrát by se mohl pokusit objekt v Jeseniově získat pro sebe. Mohlo by v něm sídlit centrum s prostory pro neziskové organizace.

Klinika sbírá 1000 podpisů, aby se problémem muselo zabývat pražské zastupitelstvo. Požádala také o zapsání jako spolek, aby v budoucích jednání její zástupci mohli vystupovat jako právnická osoba s vlastní suverenitou.

Potřebnost objektu pro stát musí posoudit vládní dislokační komise, která zasedne příští úterý. Po jejím rozhodnutí může ÚZSVM případně připravit prodej budovy.

Smlouva skončila před týdnem

Squatteři budovu v Jeseniově 60 na Žižkově obsadili na konci listopadu 2014, po několika měsících a svolení vlády se jim podařilo objekt si vypůjčit. Smlouva jim skončila před týdnem. ÚZSVM minulý týden podal policii podnět, aby prošetřila, jestli obsazením budovy neporušují zákon.

Na podporu centra v minulosti demonstrovaly stovky lidí. V budově fungovala například komunitní prádelna, knihovna, kavárna, pořádají se v ní přednášky a koncerty. Programy jsou zdarma nebo za dobrovolný příspěvek. Především svépomocí aktivisté budovu i opravili. Odmítají dotace samosprávy a velkých sponzorů.

Budovu v únoru napadli maskovaní lidé kameny a pyrotechnikou, městská část Praha 3 poté napsala dopis vládě, aby zajistila bezpečí a pořádek.

Čtěte také: ČSSD navrhuje, aby Praha nabídla Klinice bývalé jesle v Praze 4