Dosud Klinika zůstávala v provozu, NS totiž začátkem letošního roku odložil vykonatelnost verdiktu o vyklizení. Odklad ale platil jen do rozhodnutí o dovolání, které podle justiční databáze padlo 2. října. "Podaný opravný prostředek byl zamítnut," zaznamenali v InfoSoudu pracovníci Obvodního soudu pro Prahu 3, který spor o vyklizení řešil jako první instance. Nyní by měl obvodní soud doručovat rozhodnutí Nejvyššího soudu účastníkům sporu, uvedly České noviny.

Starosta rozhodnutí vítá

Starosta Prahy 3 Alexander Bellu rozhodnutí soudu o vyklizení bývalé plicní kliniky vítá. „Jde o vítězství zdravého rozumu a spravedlnosti. Nikdo nemá právo nelegálně obsadit cizí majetek. Jsem rád, že po čtyřech letech bojů proti těmto aktivistům, se konečně povedlo případ soudně vyřešit. Co nejdříve se plánuji sejít s vedením SŽDC, abych zajistil, že budova kliniky bude opravena a přestane tak hyzdit Jeseniovu ulici.“

Centrum Klinika. Ilustrační foto.
Aktivisté z Kliniky nemusejí platit státu 360 tisíc, rozhodl soud

Dovolání podala za kolektiv kliniky Tereza Virtová. Podle pražských soudů mají aktivisté objekt vyklidit a uvolnit novému majiteli, jímž je Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC). Opuštěnou budovu obsadili aktivisté na konci roku 2014. Smlouva o výpůjčce, kterou poté se státem uzavřeli, už vypršela. SŽDC získala objekt od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Do objektu chce po rekonstrukci přestěhovat část svých zaměstnanců. Proto se soudně domáhala vyklizení.

O Kliniku se vedly i další soudní spory. Letos v červnu Městský soud v Praze pravomocně rozhodl, že Klinika a její zástupkyně Virtová nemusí státu platit 360.000 korun za to, že v roce 2016 aktivisté užívali nemovitost v Praze 3 několik měsíců neoprávněně.

Centrum Klinika. Ilustrační foto.
Soud rozhodl: Aktivisté musejí opustit žižkovský squat Klinika