První případ se odehrál 13. listopadu na Václavském náměstí, kde došlo k pobodání podnikatele, druhý se stal přesně o dva týdny později na Vinohradech. Zde byl zastřelen řidič luxusní limuzíny bentley, která vozila šéfa Sazky Hušáka. I tady ale šlo o omyl pachatelů. Řidiči se stalo osudným to, že stejný vůz vlastnil i podnikatel, který měl být zavražděn.
„Kriminalisté začali oba případy vyšetřovat běžným způsobem – tedy ohledání místa činu, výslechy svědků… Původní předpoklad o propojení obou činů se potvrdil a díky úzké, velmi dobře fungující spolupráci kriminalistů pražské policejní správy a detektivů ÚOOZ, se podařilo postupně zadržet několik podezřelých,“ uvedl šéf pražské kriminálky Milan Jindrák.

Oba jsou ve vazební věznici
První z nich byl zadržen v prosinci 2007, druhý téměř o rok později v listopadu 2008. První zadržený byl následně obviněn z dvou případů trestného činu vraždy, dále trestných činů vydírání a nedovoleného ozbrojování. Druhý byl obviněn z trestného činu vraždy ve stadiu pokusu. Oba zadržení jsou v současné době umístěni ve vazební věznici. Za stejný trestný čin, avšak v nepřítomnosti, je od listopadu 2008 stíhána také další osoba.
Operace Wolfram vyvrcholila letos 23. března. „Ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení zadrželi detektivové ÚOOZ na území České republiky celkem čtyři osoby. Ve stejném okamžiku byla na základě zatýkacího rozkazu zadržena další osoba ve Slovinsku. Zadržení všech podezřelých proběhlo rychle a hladce,“ prozradil šéf ÚOOZ Robert Šlachta.
Mezi zadrženými byl i takzvaný „vor v zakone“. Jedná se o muže původem z Arménie, který se na území ČR pohyboval zhruba od roku 2004. „Jeho úkolem bylo pokusit se zkonsolidovat v ČR zločinecké skupiny z bývalého SSSR. Právě tato nejvyšší kriminální autorita měla stát v pozadí obou zmíněných trestných činů jako objednavatel,“ doplnil Šlachta.
Společně s ním byli na našem území zadrženi jeho dva nejbližší spolupracovníci, kteří měli ve skupině na starost logistické zabezpečení. Jejich úkolem bylo vyhledat a identifikovat oběti.
Posledním zadrženým na území ČR byl muž, který měl v organizaci postavení vykonavatele. Jeho přímý nadřízený a zároveň pravá ruka bosse byl ve stejné době zadržen ve Slovinsku a v současné době se nachází ve vydávací vazbě.
Všichni zadržení byli obviněni z účastenství na trestném činu vraždy. V současné době jsou umístěni ve vazební věznici a v případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od 12 do 15 let. V jednom případě dokonce trest výjimečný.

Další větev organizace
Detektivové ÚOOZ zjistili důležité informace o propojení šéfa gangu do Rakouska. Tam se měla nacházet další větev organizace, kterou boss z České republiky řídil. Veškeré tyto informace proto detektivové předali rakouským kolegům, zabývajícím se organizovaným zločinem, ze Spolkového kriminálního úřadu. „Díky práci českých detektivů a poznatkům, které rakouští kolegové od ÚOOZ získali, došlo v Rakousku k zadržení dalších osob, napojených na tuto osobu,“ poděkoval za spolupráci Gerhard Joszt z rakouské kriminálky.
„Je to významná rána ruským mafiánům. Neznamená to konec jejich působení v Česku, ale poslali jsme jim jednoznačný vzkaz,“ uzavřel ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.