„Jsme schopni poskytovat expertízy oborově různorodé, ale přitom vyvážené," uvedla Zažímalová. Poukázala na to, že Akademie věd má široký záběr, pokrývá prakticky všechny vědní obory a je schopna mezioborově propojit všechny vědecké týmy v rámci akademie i na univerzitách.

Prezident Miloš Zeman jmenoval v Praze Evu Zažímalovou do funkce předsedkyně Akademie věd ČR.
Prezident Zeman jmenoval Zažímalovou předsedkyní Akademie věd ČR

Senát bude i nadále podporovat českou vědu

V legislativě je dobré znát, jaké názory má odborná obec, jak se to dotkne života lidí po stránce ekonomické či zdravotní, řekl Štěch. Expertní stanoviska vědců by podle něj neměla provázet každý projednávaný zákon, ale ty zásadní. Podobná praxe se léta aplikuje ve Velké Británii. „Když to je dobré pro Brity, proč by to nebylo dobré pro Čechy," dodal.

Senát bude podle Štěcha nadále podporovat českou vědu, zejména základní výzkum, aby nebyl ani finančně opomíjen ve prospěch aplikovaného výzkumu. "Bez kvalitního základního výzkumu, žádný aplikovaný výzkum nebude. Nejdřív je potřeba investovat a potom je možné z toho mít ty výsledky," uvedla Zažímalová.

Rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima (uprostřed) předal 21. března v Praze končícímu předsedovi Akademie věd ČR (AV ČR) Jiřímu Drahošovi (vpravo) na akademickém sněmu zlatou medaili Univerzity Karlovy.
Na sněmu Akademie věd se řešila i kandidatura Drahoše na Hrad

Akademie věd už se Senátem navázala bližší spolupráci před šesti lety na základě memoranda, které o rok později uzavřela i se Sněmovnou. Dokumenty zajišťují zákonodárcům schůdnější přístup ke kvalifikovaným informacím z nejrůznějších oborů s cílem umožnit lepší rozhodování. Minulý měsíc se akademie na obdobné spolupráci dohodla i s Úřadem vlády ČR.