Firma zakázku získala před více než dvěma lety, smlouva byla tehdy kritizována. Společnosti ABL, kterou vlastní bratr neformálního lídra Věcí veřejných Víta Bárty, se výpověď nelíbí.

„Plně jsem v tomto ohledu vyhověla pokynu radního pro kulturu Václava Novotného (TOP 09),“ uvedla Ramnebornová k výpovědi. Podotkla, že si PIS „v návaznosti na zákonnou povinnost řádného hospodáře“ vyhradila právo vzít tuto výpověď jednostranně zpět do konce října.

Praha firmě svěřila správu sedmi památek, mezi kterými jsou například Prašná brána, Petřínská rozhledna nebo Staroměstská radnice. Firma za to městu platí přes 55 milionů korun ročně bez DPH. Předtím památky spravovala PIS, která je městskou příspěvkovou organizací.

Pronájem kritizovali někteří odborníci i opoziční politici včetně Novotného, který výběrové řízení označil za netransparentní. Vadí mu, že se do prvního výběrového řízení přihlásila pouze ABL a do druhého vedle ABL pouze jedna další firma.

S tím Ramnebornová nesouhlasí. Že se výběrové řízení na správu památek konalo transparentně a v souladu se zákonem, podle ní potvrdil i audit, který si zadala u společnosti Pricewaterhou­seCoopers. Řekla, že auditoři konstatovali, že PIS postupovala podle zákona o veřejných zakázkách, přestože jí to zákon neukládal. „V tendru na správu pražských věží jsme byli papežštější než papež,“ poznamenala Ramnebornová.

Správa pražských věží

Dále zdůraznila, že nyní se budou muset PIS i město rozhodnout, zda památky opět pronajmou, nebo je budou spravovat. „Pražská informační služba připravuje veškeré podklady o budoucím modelu správy pražských věží, o kterých bude třeba rozhodnout i v souladu s požadavky pražské radnice,“ dodala.

Novotný výpověď uvítal. „Je to dobře. Máme teď rok na to, abychom se zařídili vlastním způsobem,“ řekl. Výpověď je podle něj datována k 20. lednu, ve stejný den ji potvrdila i ABL.

S výpovědí ale ABL nesouhlasí. Brání se, že smlouva je pro PIS výhodná a že firma zvýšila i přes krizi v cestovním ruchu návštěvnost památek. „Velice prosíme o přehodnocení tohoto nešťastného rozhodnutí,“ uvedl za ABL Zdeněk Novák.

Zda bude PIS památky spravovat sama, nebo vypíše nové výběrové řízení, se podle Novotného teprve rozhodne. „Byť jsem příznivce provozování ve vlastní režii, musím připustit, že to teď není úplně jednoduché,“ poznamenal. Za dobu, kdy se o památky starala ABL, totiž podle něj zanikla organizační struktura lidí z PIS, kteří měli památky původně na starosti, a obnovit ji nebude jednoduché.

Čtěte také: Praha chce zrušit smlouvu s ABL na správu věží