„Je třeba přijmout naléhavé rozhodnutí, díky kterému bude moci Rusko ochránit lidi v ‚osvobozených zemích‘. Požádal jsem proto ministerstvo obrany, aby souhlasilo s částečnou mobilizací,“ oznámil ruský prezident Vladimir Putin s tím, že příslušný dekret byl již podepsán a začne platit okamžitě.

Mobilizace se bude týkat jednotek v záloze, a to především „lidí, kteří v minulosti sloužili v ozbrojených silách, mají konkrétní vojenské specializace, nebo odpovídající zkušenosti“. Před vysláním k jednotkám pak mobilizovaní projdou povinným doplňkovým výcvikem. 

Luboš Palata
Putin je v koutě. Vyhlásil mobilizaci a hrozí zničením světa

Vyhlášení částečné mobilizace rovněž předpokládá navýšení výroby v obranném průmyslu, konstatuje agentura Interfax

„Naše ozbrojené síly dnes operují na linii dotyku, která přesahuje tisíc kilometrů, a čelí nejen neonacistickým formacím, ale v podstatě celé vojenské mašinérii kolektivního Západu,“ prohlásil také Putin, přičemž Moskva termín „neonacisté“ využívá v případě Ukrajiny opakovaně. Cílem Západu je podle něj „oslabit, rozdělit a nakonec zničit“ Rusko.

Cíl ruské operace na Ukrajině se podle Putina nezměnil a stále jím je „osvobození“ Donbasu. „Mobilizace ja naprosto adekvátní hrozbám, kterým čelíme,“ domnívá se ruský prezident. 

Putin: Západ vydírá Rusko

Šéf Kremlu rovněž uvedl, že Rusko podpoří referenda, která se mají konat v okupovaných regionech Ukrajiny. Západní země přitom již dříve oznámily, že výsledek zorganizovaného hlasování neuznají. „Nikdy neuznáme snahy Ruska legitimizovat protiprávní a brutální okupaci ukrajinských území,“ vzkázala například šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Zdroj: Youtube

Referenda se mají od 23. do 27. září uskutečnit v takzvaných lidových republikách, které proruští separatisté v dubnu 2014 vyhlásili v Luhanské a Doněcké oblasti, i v Ruskem okupovaných částech ukrajinské Záporožské a Chersonské oblasti. 

Putin v projevu dále konstatoval, že Západ vydírá Rusko, které má ale mnoho zbraní, jak na takové útoky odpovědět. „Použijeme všechny zdroje, které máme, abychom ochránili naše lidi. Neblafuji,“ zdůraznil. „Věřím ve vaši důvěru,“ uzavřel poté ruský prezident středeční projev k národu.

Ruská média krátce po Putinově projevu odvysílala i reakci ruského ministra obrany Sergeje Šojgua. „V současnosti nejsme ani tak ve válce s Ukrajinou, jako s kolektivním Západem,“ prohlásil Šojgu. V rámci částečné mobilizace bude podle něj povoláno 300 tisíc záložáků. 

Ruská armáda. Ilustrační foto
Putinova mobilizace? Je to přiznání neúspěchu, zaznívá z Británie a dalších zemí

Šojgu posléze uvedl, že na Ukrajině zatím zahynulo 5937 ruských vojáků. I opatrné odhady přitom hovoří o mnohem vyšším číslu a ukrajinská armáda tvrdí, že v zemi padlo na padesát tisíc ruských vojáků. Informace znepřátelených stran však nelze ověřit z nezávislých zdrojů. 

Kyjev: Předvídatelný krok

Vyhlášení mobilizace Ruskem bylo předvídatelné a svědčí o tom, že Moskvě nevychází její válečné plány, řekl agentuře Reuters šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Ostatní výroky ruského prezidenta Vladimira Putina v televizním projevu byly podle něj jen rétorické. „Jejich cílem bylo přenést vinu za válku na Ukrajině a zhoršující se ekonomickou situaci Ruska na Západ,“ uvedl Podojlak.

„Rusové namísto zničení Ukrajiny, které chtěli, dostali po 210 dnech války mobilizaci, uzavření hranic, zablokování bankovních účtů a tresty vězení za dezerci,“ napsal dnes na twitteru Podoljak. „Vše jde stále podle plánu, že? Život má velký smysl pro humor,“ dodal s odkazem na opakovaná tvrzení ruských představitelů, že „speciální operace“ postupuje podle plánu přes ukrajinské útoky a ruský ústup nejprve na jaře od Kyjeva a v září z Charkovské oblasti.

Na vyhlášení částečné mobilizace ruské armády již zareagoval i český premiér Petr Fiala (ODS), když nejnovější krok Ruska označil za další jasný důkaz, kdo je agresorem. „Častečná mobilizace, kterou vyhlásil Vladimir Putin, je snahou o další eskalaci Ruskem rozpoutané války na Ukrajině a dalším důkazem toho, že jediným agresorem je právě Rusko. Pomoc Ukrajině je potřeba a musíme v ní v našem vlastním zájmu pokračovat,“ napsal předseda české vlády na twitteru. 

Podle českého prezidenta Miloše Zemana je ruská mobilizace zřejmě důsledkem ukrajinských vojenských úspěchů z poslední doby. „Adekvátní reakcí by bylo zvýšení pomoci Ukrajině, ale to nejenom ve vojenské oblasti,“ sdělil dále prezident prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.