Soutěžte s Deníkem.Zdroj: DeníkA od počátku svého vzniku, tedy od příchodu vojsk čínského generála Čankajšeka v roce 1949, který se sem uchýlil po porážce ve válce s čínskými komunisty, se tchajwanská Čínská republika považuje za dědice čínské republiky, která vznikla v roce 1912.

Zápisník z Tchaj-wanu.
Tchajwanský deník: Pět testů a týden v rouškách

Víc než dvě desítky let měl právě Tchaj-wan, nikoli komunistický Peking, křeslo stálého člena Rady bezpečnosti OSN a patřil formálně mezi největší světové velmoci. Od roku 1971 však Tchaj-wan vystřídal Peking, který se od té doby snaží Tchaj-wan vymazat ze všech mezinárodních organizací.

Od diktatury k demokracii

Ačkoli byl generál Čankajšek odpůrce komunismu, nebyl to žádný demokrat. Příchod jeho vojsk a miliónů civilistů, prchajících před maoistickou hrůzovládou, byl provázen represemi proti původnímu tchajwanskému obyvatelstvu. Až do své smrti v roce 1975 udržoval Čankajšek na ostrově výjimečný stav. A přestože je pokládán Tchajwanci za „otce zakladatele“ vztah k jeho odkazu je především mezi mladší generací obyvatel ostrova dnes rozporuplný. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil při fotografování pro Deník 21. května 2020
Vystrčil návštěvou Tchaj-wanu podpoří tamní demokracii

Od roku 1991 je ale Tchaj-wan plnou demokracií. Čínská republika si oficiálně říká stále. Na rozdíl od pevninské Číny má v případě Tchaj-wanu tento název po třiceti letech demokracie plné oprávnění.

Celý týden čtěte články o Tchaj-wanu a na závěr zkuste vyplnit výherní kvíz. Vyjde v pondělí 7. září.

Deník spolu se zpravodajským serverem Deník.cz vám prostřednictvím našeho zpravodaje Luboše Palaty budou od soboty přinášet celý týden pravidelné exkluzivní zpravodajství a reportážní postřehy z historicky významné cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Buďte u toho a vyhrajte s Deníkem!

VÝHERNÍ SERIÁL O TCHAJ-WANU
Od soboty 29. srpna poběží celý týden jak v tištěném Deníku, tak zde na našem webu seriál představující tento krásný asijský ostrov v Tichém oceánu. Na konci seriálu, v sobotu 5. září, bude zveřejněn test o Tchaj-wanu. Zapojte se do něj i vy! Pravidelně nás celý týden čtěte a zvýšíte šanci na výhru. Deset z vás se může těšit na zajímavé ceny pocházející přímo z Tchaj-wanu.

MIMOŘÁDNÁ CESTA
Cesta druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedy Senátu Vystrčila je historická z hlediska Česka, Tchaj-wanu, ale i světové diplomacie. Jde o nejvýznamnější evropskou návštěvu Tchaj-wanu za posledních padesát let. A na jaká témata se můžete v Deníku těšit? Podívejte se do našeho přehledu.