Jak to dnes vypadá ve Švédsku. Skutečně stát, na rozdíl od většiny Evropy, stále normálně funguje?
Nedá se říci, že by život ve Švédsku byl zcela normální, že by tu vše fungovalo jako obvykle. Určitá restriktivní opatření vlády tu byla zavedena, byť jsou podstatně mírnější než jinde v Evropě.

Zakázána jsou, a to i pod trestem vězení, shromáždění více než padesáti osob, jsou uzavřena muzea, restaurace musejí dodržovat určitá opatření, jak mají fungovat. Vedle restrikcí, byť v porovnání s jinými zeměmi poměrně mírných, jsou tu i nezávazná doporučení, například ohledně upřednostňování práce z domova.

Lyžování na Kaprunu
Bez lyžování i peněz. Čechy kvůli koronaviru „vypekl“ rakouský hotel

Ale život běží normálně?
Ano, obchody jsou otevřené, byť mnoho lidí nakupuje přes internet a tyto služby jsou přetížené, restaurace jsou otevřené, základní školy a školky fungují, i když řada žáků je z rozhodnutí rodičů doma.

Velvyslanec ve Švédsku Jiří ŠitlerZdroj: ArchivStřední a vysoké školy přešly na online výuku. Cestování po Švédsku z pracovních důvodů je ale omezeno, stejně jako konference.

Ale na sjezdovkách se lyžovalo i o tomto víkendu?
Ano, řada lyžařských středisek zůstala otevřena a formálně žádné omezení vyhlášeno nebylo.

Nosí Švédové roušky?
Roušky ani tady nejsou k dostání, je jich nedostatek i ve zdravotnických zařízeních, takže ty, které jsou, směřují tam. Úřady tu doporučení nosit roušky ani nevydaly.

Ulice jsou však prázdnější, než bývaly, připomíná to léto, kdy všichni Švédové odjedou na dovolenou a Stockholm se vyprázdní. Naše velvyslanectví se ovšem řídí pokyny z Prahy, takže já třeba v samoobsluze roušku měl. Z desítek lidí jsme ji však měli tři.

Jak Švédové teto přístup přijímají? Čísla ohledně počtu nakažených i úmrtí jsou o něco vyšší než česká.
Tváří těch opatření je tady hlavní epidemiolog Anders Tegnell, nikoli vláda. Tegnell stojí za liberálním přístupem k restrikcím a tvrdí, že nárůsty nejsou dramatické a že se daří udržovat onu plochou křivku. Podle průzkumů Švédové tento dosavadní postup většinově podporují.

Má to i nějaký širší důvod?
Pramení to jednak z velké důvěry Švédů ve státní orgány a vládu. Ale vychází to i z určitého systému ve švédském zdravotnictví, v němž platí to, že se neléčí to, co není bezpodmínečně nutné. U nemocí, u nichž není nutná hospitalizace, vám tu třeba nepředepíší antibiotika ani léky obecně.

Šéf italské vlády Giuseppe Conte a německá kancléřka Angela Merkelová.
Sever proti jihu. Pandemie koronaviru testuje pevnost EU

Prostě vám doporučí zůstat doma a vyležet to. Na prvních několik dnů nepotřebujete ani lékařské potvrzení a nemocenská je tu až 80 procent platu. A teď ta doba, kdy nepotřebujete potvrzení lékaře, byla ještě výrazně prodloužena.

Je pravda, že Švédsko chystá celonárodní testovací průzkum výskytu koronaviru?
Ano, tento reprezentativní průzkum se tu chystá.

Snaží se země o skupinovou imunitu vůči covid-19?
Podle úřadu státního epidemiologa ne, není to hlavní cíl. Hlavním účelem je pouze „plochá křivka“. Pokud ke skupinové imunitě dojde, bude to dobrý vedlejší efekt.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník