„Mezi kandidáty byl nepochybně tím, kdo představuje největší kontinuitu s dosavadní vládou Angely Merkelové,“ uvedla stanice Deutsche Welle. Právě to v dramatické volbě, v níž Laschet jen velmi těsně porazil představitele „opoziční“ skupiny proti Merkelové, pravicově orientovaného Friedricha Merze, zřejmě rozhodlo.

Daleko v Atlantiku. Portugalsko tvoří i Azorské ostrovy 1,5 tisíce kilometrů daleko od kontinentu.
Nepostrádá ambice. Portugalsko chce v čele Unie rozdělovat peníze i migranty

Více než Laschetovy kvality ale možná převážila velmi silná pozice samotné Merkelové, která je v současnosti na jednom z vrcholů své popularity. Především díky rozvážnému stylu, kterým vede Německo koronavirovou krizí, i velmi úspěšným vystupováním na evropské scéně. Tam se Spolkové republice s Merkelovou v čele v minulém půlroce podařilo excelentním způsobem zvládnout předsednictví v EU. To se projevilo nejen na popularitě strany, CDU/CSU by nyní volilo 36 % voličů, zatímco druhé Zelené jen 19 %.

Otázkou, kterou německá média o víkendu řešila možná ještě více, než samotnou volbu Lascheta, je to, zda si delegáti sjezdu CDU zvolili jen předsedu strany, nebo i pravděpodobného nástupce Merkelové v kancléřském křesle.

Protest odpůrců opatření ve Vídni
Rakousko znovu zpřísnilo opatření. Slovensko prodloužilo zákaz vycházení

Podle nejprodávanějšího německého deníku Bild se vítězem těsného souboje v CDU, který nedává Laschetovi příliš silný mandát, bavorský premiér Markus Söder. Tento politik sesterské Křesťansko sociální unie (CSU) je sice v čele Bavorska teprve dva roky, ale v koronavirové krizi si vybudoval v Bavorsku snad ještě silnější kredit, než Merkelová v rámci Spolkové republiky.

Budoucí vláda se Zelenými?

O tom, zda Laschet bude, či nebude kandidátem na kancléře v podzimních spolkových volbách, nebude ale rozhodovat jen preference odcházející Merkelové, či osobní popularita Lacheta či Södera, nýbrž i taktické uvažování s ohledem na budoucí vládní koalici. 

Očkování proti koronaviru v Itálii
Očkování po italsku. Každá sedmá vakcína je mimo pořadí, lidé mluví o zločinu

Zdá se totiž, že spolupráce s sociálními demokraty se do značné míry vyčerpala a v CDU panuje ochota zkusit vládnout, podobně jako je tomu v případě lidovců v Rakousku, se stranou Zelených.

V tom případě je otázka, zda by více pravicový Söder, jež by navíc chtěl zřejmě spolupracovat i s v sobotu znovu poraženým Merzem, byl pro takovou konstelaci akceptovatelný. A i proto není třeba Lascheta jako budoucího kancléře možné už teď odepisovat.