Po veřejnoprávní České televizi, která v Praze vypnula svůj multiplex již koncem listopadu, se tak odmlčí i zbývající tři celoplošné sítě DVB-T. Metropole tak, až na regionální sítě, přejde na vysílání ve standardu DVB-T2.

Přechod na DVB-T2 souvisí s nutností uvolnit část televizního pásma rychlým mobilním sítím. Telefonní operátoři v něm budou provozovat datové sítě páté generace pro vysokorychlostní mobilní internet.

Ilustrační foto.
Začalo vypínání vysílání DVB-T, zatím se dotklo Prahy a okolí

Diváci zase získají možnost příjmu televizních programů v HD kvalitě. Celý přechod by měl být dokončen do poloviny příštího roku.

Televizní signál z pozemních vysílačů využívá asi 60 procent domácností. Zbytek dává přednost kabelové televizi, satelitu nebo televizi přenášené po internetu.

Vysílání skončí 15. ledna

Vysílání komerčních stanic ve středních Čechách z Cukráku skončí 15. ledna. Už jen v DVB-T2 začnou podle serveru Televizníweb.cz šířit signál v lednu i další vysílače pro Středočeský kraj a také pro Královéhradecký a Ústecký kraj. V únoru budou následovat vysílače pro Plzeňský, Karlovarský a Liberecký kraj.

Generální ředitel Českých Radiokomunikací (CRA) Vít Vážan
Ředitel Českých radiokomunikací Vít Vážan: S novým vysíláním přibudou kanály

Podle průzkumu ministerstva průmyslu a obchodu je na přechod připraveno přes 60 procent domácností. Zbytek jej bude buď řešit na poslední chvíli, nebo přechází na jiný způsob příjmu signálu. O přechodu k placené kabelové, satelitní nebo internetové službě uvažují asi dvě procenta uživatelů DVB-T, zjistil nedávný průzkum Českých Radiokomunikací.

Přechod na standard DVB-T2 vyjde stát na zhruba jednu miliardu korun. Domácnosti podle odhadů vynaloží kvůli změně téměř pět miliard korun.