Jaké jsou aktuální vánoční trendy z hlediska barev, materiálů či dekorací?
V letošním roce se objevilo hned několik směrů, kterými se můžete ubírat při vytváření vánočních kompozic. Tím prvním je návrat ke klasice – v obchodech najdete spoustu ozdob ve stylu Santy Clause, tedy v červené a zelené barvě. Pokud preferujete spíše neutrální barvy, vybírejte ozdoby inspirované čistším skandinávským vánočním stylem se spoustou bílé, v jednoduchých tvarech.

Výrobky Denisy Bartošové
Jak okouzlit vánoční výzdobou? Jedna výrazná dekorace je lepší než tisíc malých

Letošní novinkou je také používání barev jako rosé (růžová), rosegold (zlato v růžové) a nude (jemné odstíny hnědé). Pokud se nebojíte experimentovat a vyplout proti zavedeným pravidlům, vsaďte na prvky léta, jeho vzorů a dekorací, jako jsou ozdoby s třásněmi v boho stylu či malé lapače snů, které představují nový způsob, jakým si můžete ozdobit vánoční stromek.

Jak vypadá výzdoba ve stylu glamour?
Hlavní roli hraje můj oblíbený materiál – samet. Sametové ozdoby jako dekorace vánočního stromu, stejně jako v interiéru jsou neuvěřitelně elegantní. Pro maximální glamour efekt jej můžete zkombinovat s lesklými vzory. Pro dekoraci stolu a balení dárků je velice šik kombinace černých a zlatých prvků.

Pokud preferujete světlejší barvy, zvolte slavnostní stříbrnou a bílou. Nebojte se využít při dekorování živé rostliny. Zamilovala jsem si zlaté obruče ovinuté eukalyptem a větvemi s jehličím. Tvoří pěknou nástěnnou dekoraci ve stylu glamour a jsou subtilní alternativou pro klasické vánoční věnce.

Ilustrační foto.
Ceny svařáku rostou rychleji než mzdy. Podívejte se, kde kolik v republice stojí

Jak si zdobíte svůj dům v období adventu a Vánoc vy?
Pro někoho, kdo miluje dekorace stejně jako já, jsou Vánoce nejlepším obdobím roku. Vždycky začínám u dveří, na které připevním věnec, ke vchodu pak světýlka. Když dorazí hosté, zapálím svíčky, které ihned vyvolají útulnou a slavnostní atmosféru.

Vůně je důležitou součástí interiéru, proto mám jednu vonnou svíčku připravenou hned ve vstupní hale. Mým vánočním trikem je umístění svíček na dekorativní podnos spolu s ozdobami. Jednoduchým doplňkem jsou polštáře, povlaky snadno obměníte podle nálady a trendů.

Vrcholem je samozřejmě zdobení stromku – obvykle používám směsici ozdob, které jsem během let nashromáždila, obohacenou o nové kousky. S láskou vytvářím každý rok něco nového. Koneckonců, jsou to přece Vánoce – čas vynaložit úsilí.

Karel Gott
Jaké písničky se nejlépe hodí k Vánocům? Jiné na pečení, jiné na nákupy

Přidáte ještě nějaký tip pro čtenáře?
Pokud si nejste jisti, jak dekorovat, vyberte jednu barvu a její odstíny, případně dvě barvy, které se doplňují, a držte se pouze jich. Nebojte se také v interiéru opakovat jeden prvek vícekrát. Zelená snítka zavinutá do tvaru prstýnku na ubrousku nebo hřebíček či celá skořice jsou drobné detaily, které svátečnímu stolu dodají tu pravou výjimečnost. Ale co je nejdůležitější – nebojte se! Vánočních dekorací nikdy není dost.