Předseda vlády se momentálně nachází ve Spojených arabských emirátech, kde mimo jiné navštíví zbrojní veletrh IDEX v Abú Dhabí. Že by byl na nákupech, ale premiér odmítl. „Jsem tu proto, abych podpořil náš obranný průmysl, který se neuvěřitelným způsobem rozvíjí a získává čím dál větší prestiž v zahraničí,“ poznamenal Fiala.

Český premiér Petr Fiala.
Žádný akční plán proti dezinformacím nepotřebujeme, řekl premiér Fiala

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

Z České republiky na Ukrajinu odešly zbraně a vojenské prostředky za čtyřicet miliard korun. Deset miliard bylo ze státního rozpočtu a šlo o dar. Třicet miliard byly náklady za vybavení od zbrojařů. Jednalo se o tanky, obrněné vozy či houfnice. Sklady zbraní se ale nejen v Česku vyprazdňují a objevují se tak debaty nad tím, zda jde doplňování arzenálu dostatečně rychle a zda se země nevystavuje riziku snížení vlastní obranyschopnosti.

Premiér to rázně odmítl. „Je potřeba si uvědomit, že za tu techniku získáváme díky zahraniční podpoře, diplomacii a spolupráci moderní techniku od našich přátel. Například helikoptéry z USA nebo tanky z Německa,“ uvedl Fiala.

Obrovská solidarita občanů 

Pomoc Ukrajině bude pokračovat, podle premiéra je to cesta, jak posílit i vlastní bezpečnost. Podle něj si to občané uvědomují, což se odráží v obrovské solidaritě. „Těžko předvídat, jak se bude konflikt vyvíjet. Musíme dělat všechno pro to, aby skončil brzy. A jediná šance, jak skončí, je, že Ukrajina vyhraje. Jestli chceme mír, musíme co nejvíc podporovat Ukrajinu,“ zmínil Fiala.

Celá debata s premiérem Petrem Fialou: 

Zdroj: Deník

Premiér během debaty tlumil obavy, které ve společnosti panují po vyjádřeních náčelníka generálního štábu Karla Řehky z tohoto týdne, kdy se mimo jiné vyjádřil, že válka potrvá ještě dlouho a konflikt NATO a Ruska není nemyslitelný. „Generál Řehka je profesionál, voják a má odpovědnost za armádu. Proto se musí připravovat i na nejhorší varianty, přestože nejsou třeba vůbec pravděpodobné nebo nejpravděpodobnější,“ uvedl.

Český premiér Petr Fiala
S prezidentem Pavlem máme nastavené mantinely, ujistil premiér Fiala

Česká republika je podle premiéra v bezpečí. „Není čeho se obávat, protože jsme v NATO a jsme aktivní. Máme jistotu, že naše země je a bude v bezpečí,“ ujistil. Vláda podle Fialy neplánuje žádné změny ohledně branné povinnosti, například krátký vojenský výcvik pro mladší ročníky.