"S Rakouskem jsme si potvrdili zájem, že do půlky června bychom otevřeli naše hranice pro naše občany i cestování. Měli bychom směřovat k tomu, že bude možné cestovat do Rakouska bez testů," uvedl na tiskové konferenci ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Odběry na testy na koronavirus. Ilustrační snímek
ON-LINE: Největší nárůst za poslední měsíc. V pondělí přibylo 111 nových případů

Stejný režim nabídl Petříček podle vlastních slov i Slovensku, v polovině června by tak mohl vzniknout jakýsi minischengen. "Chceme přizvat i Maďarsko, které rovněž vykazuje dobrá čísla," upozornil s tím, že datum, kdy dojde k otevření hranice, bude potvrzeno příští týden. 

ANKETA DENÍKU: ČEŠI V POHYBU
Češi v pohybu.Zdroj: DeníkKvůli mezinárodní situaci letošní prázdniny strávíme převážně v Česku. Deník se rozhodl zjistit, jak chcete letošní dovolenou strávit právě vy a vaši blízcí. Do speciální ankety se zapojily již stovky čtenářů. Zúčastněte se také a pomozte nám zjistit, jak bude léto v Česku vypadat. Stačí do 20. května 2020 vyplnit anonymní formulář, který najdete na adrese www.cesivpohybu.cz.

Jednat chce Česko i s Německem, podle Petříčka je ale nutné zajistit, aby přes něj nepřijížděli lidé z Belgie či Francie, což jsou v současnosti rizikové země. "V případě Polska bychom chtěli hranice také otevřít v polovině června, a to zejména z ekonomických důvodů. Sledujeme situaci v některých regionech, kde dochází k nárůstu případů, například ve Slezsku," dodal. 

Namátkové policejní kontroly 

Ministr vnitra Jan Hamáček dnes uvedl, že Česko by chtělo od 26. května otevřít drtivou většinu hraničních přechodů. Policejní kontroly sice budou probíhat i nadále, ale jen namátkově. "Policie by působila ve vnitrozemí, tedy dále od hranic," uvedl Hamáček s tím, že opatření by měla schválit vláda. 

Podle Petříčka však bude i nadále platit doporučení pro české občany, aby necestovali do některých zemí. "Ten seznam zemí nyní vzniká," upozornil Petříček. "Věřím, že k bezpečným zemím by mohly patřit státy jako je Řecko nebo Bulharsko," uzavřel šéf české diplomacie. 

Pracovník v automobilce Škoda
Koho vyhodí? Nezaměstnanost nyní ohrožuje úředníky, šéfy i dělníky

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch již po pondělním jednání vlády konstatoval, že od 8. června by Česko mohlo zrušit povinný test na koronavirus při návratu ze zemí, které jsou z epidemiologického hlediska nerizikové. Tuto podmínku podle něj v současnosti splňují i Rakousko se Slovenskem.