"Děkuji všem občanům, kteří dodržují rozhodnutí vlády. Situace je vážná, je potřeba to brát vážně, ale myslíme si, že to zvládneme," uvedl premiér Andrej Babiš. „Vláda přijala řadu rozhodnutí. Nejdůležitější je povinnost nosit jakoukoliv ochranu úst a nosu na veřejnosti. Nařízení platí od dnešní půlnoci,“ potvrdil Babiš.

Jak ušít roušku? Přinášíme vám návod:

Ochranná rouška - Ilustrační foto
Roušku si lze vyrobit i doma. Tady jsou některé z návodů

Vláda zároveň zakázala všem osobám přítomnost v maloobchodních prodejnách potravin v čase od 10:00 do 12:00 s výjimkou osob starších 65 let a majitelů, provozovatelů nebo zaměstnanců prodejny. Toto opatření má seniory chránit před koronavirem. "Jsou nejvíce ohroženi," zdůraznil Babiš a upozornil, že senioři budou mít vymezený čas i v prodejnách drogerie a v lékárnách. 

Přijato bylo i opatření k takzvaným pendlerům. Ti budou při návratu z práce do Česka na hranicích procházet kontrolou příznaků infekčního onemocnění. "Mají právo si nakoupit v obchodě," uvedl český premiér. 

Podle epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly vydrží koronavirus na plastu až 48 hodin. Na papíru, třeba bankovkách, přibližně polovinu této doby. Je proto nutná pravidelná dezinfekce. "V Česku na koronavirus zatím nikdo nezemřel," informoval. Tři pacienti ovšem zůstávají ve vážném stavu. 

V Česku přibývá nakažených koronavirem. Lidé by měli dodržovat nařízení a nosit roušku.
Česko hlásí nové případy koronaviru. Testy probíhají v 36 laboratořích

Roušky jsou v Česku stále nedostatkovým zbožím. "O víkendu by mohlo z Číny dorazit až 30 milionů roušek a přes milion respirátorů," oznámil Babiš a doplnil, že Česko ve Vietnamu nakoupilo deset milionů roušek. Ačkoli vláda zavedla povinnost nosit roušku, nedodržování tohoto nařízení nechce trestat. „Doufám, že většina lidí vidí, co se děje v Itálii a ve Španělsku a ve zbytku Evropy. Nechceme nikoho trestat,” uvedl také Babiš. 

Uvedl přitom, že úřady nechtějí nahánět lidi na ulici a apeloval na jejich solidaritu a odpovědnost. Přesto podle Policejního prezidia mohou policisté udělit až desetitisícovou pokutu.

Kvůli malému využívání železniční dopravy se pak vláda dohodla s Českými drahami na omezení. „Některé spoje jsme zredukovali, asi o šest procent,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). „Zredukovali jsme expresní linky protože jsou nahrazeny linkami ostatními,“ dodal.

Povinnost nosit roušku

„Jsme pro plošné zavedení povinnosti nosit roušku, ale až ve chvíli, kdy stát roušky občanům dodá,“ řekl Deníku již dříve ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „V tuto chvíli dělám vše proto, abychom zajistili ochranné pomůcky co nejdříve,“ dodal.

Už v pondělí večer tuto možnost v pořadu Události Komentáře na ČT24 naznačila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Já si myslím, že nošení roušek příkazem půjde v příštích dnech, tak jak to avizoval nový šéf ústředního krizového štábu hlavní epidemiolog pan Prymula,“ uvedla.

Víte, jak správně používat roušku?

Bez ochrany dýchacích cest už se nesmí do pražské hromadné dopravy či na většinu úřadů. Nošení roušky má význam především pro ochranu okolí, neboť pomáhá částečně zamezit tomu, aby infikovaný člověk šířil nákazu dál. Nosit by ji měli tedy ti, kdo kašlou nebo kýchají. Stejně důležité je mýt si pečlivě ruce s použitím mýdla nebo dezinfekce.

Lidé sdílejí výzvu. Fotí se v rouškách. Připojte se také:

Vendula Koblížková
Češi se přestali stydět a vyrážejí do ulic s rouškami. Mnohdy vlastní výroby

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník