Opozice většinou souhlasí se snížením daně z přidané hodnoty (DPH) na potraviny z 15 procent na deset. ODS či TOP 09 chtějí jednu nižší sazbu DPH, a to desetiprocentní, pro veškeré položky, které nyní podléhají některé ze snížených sazeb. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza před týdnem uvedl, že svaz snížení DPH na potraviny po vzoru Německa navrhne.

Podle Schillerové není Česko v situaci Německa, kde si jednak řetězce nedovolí po snížení DPH ceny nesnižovat, a také jde z větší části o domácí firmy, zatímco v Česku jsou převážně zahraniční sítě, takže příjmy z vyšších marží by navíc nezůstaly v Česku.

Tomáš Prouza v roušce
Perverzní situace. Svaz obchodu navrhne snížení DPH na potraviny, uvedl Prouza

Podle Schillerové by naopak bylo načase, aby se tuzemské obchodní řetězce o marže podělily s lidmi, protože je mají již v současnosti nehorázně vysoké.

Ministryně zároveň uvedla, že v příštím roce bude schodek rozpočtu vyšší, než před krizí zvažovaných 40 nebo 50 miliard korun. Přesné číslo ale nechtěla uvést. Na návrhu začne ministerstvo pracovat v srpnu a předložit vládě jej hodlá do konce září. O měsíc později má jít do Poslanecké sněmovny. Pro letošní rok ministerstvo počítá se schodkem 500 miliard korun.