A to je ještě docela optimistický výsledek, domnívají se odborníci ze Státního zdravotního ústavu. Realita bude podle nich daleko horší. Blížit se bude spíš tomu, co nyní odhalili jejich britští kolegové – tedy že dostatek vody během dne nevypije až 96 procent všech lidí. Celých 67 procent navíc přiznává, že si nedají ani dvě sklenice denně. 

Marihuana. Ilustrační foto.
Z marihuany se stává pro mladé norma, říká drogový preventista Schmidt

InfografikaZdroj: Deník„Dá se předpokládat, že situace v Česku bude obdobná,“ uvádí na webu Státního zdravotního ústavu František Kožíšek z Národního referenčního centra pro pitnou vodu. To je ale podle něj alarmující. Lidé, kteří svému tělu nedodají dostatek tekutin, totiž ohrožují své zdraví. Zvlášť pokud pitný režim nedodržují dlouhodobě.

„Takoví lidé si zadělávají nejenom na opakované bolesti hlavy a zácpy, mohou je postihnout i poruchy funkce ledvin a vznik ledvinových a močových kamenů,“ varuje Kožíšek. Dehydratace podle něj stojí dokonce i za některými záněty slepého střeva nebo rakovinou. Hlavně pokud jde o tumory močového měchýře a konečníku. 

Jak jste na tom? Zkontrolujte na stupnici barvu své moči:

InfografikaZdroj: Deník

Krátkodobá dehydratace zase snižuje pracovní výkon. Stačí prý ztratit jen dvě procenta tekutin z tělesné hmotnosti a schopnost soustředit se spadne dokonce o pětinu. „Známé jsou také výkyvy krevního tlaku, které mohou vést až ke kolapsu,“ doplňuje výčet zdravotních problémů praktický lékař Jan Jelínek.

Češi by si proto podle něj měli dát na pitný režim pozor. „A restaurace by zase měly lidem umožnit navštívit kdykoliv jejich toaletu. Jak jsem totiž zjistil, velká část mých pacientů nedodržuje pitný režim právě ze strachu, že si nebudou mít na ulici kde rychle odskočit,“ řekl Jelínek.

V extrémních teplotách může krátkodobě pomoci i vějíř.
Jak bojovat s horkem? Hodně pít a málo popíjet, radí záchranáři