Ochranné desky z plexiskla, jež obchodní řetězce a lékárny instalovaly kvůli ochraně před koronavirem, budou lékárníky a prodavačky od zákazníků oddělovat i po skončení koronové krize. Firmy do nich investovaly miliony korun a pochvalují si, že dobře plní svůj účel. „O demontáži plexikrytů v tuto chvíli vůbec neuvažujeme,“ řekl Deníku mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov.

Lidé si rychle zvykli

„Po jistý čas jsme pozorovali u některých pacientů mírné tendence se plexisklům vyhýbat, obcházet je z boku, ale brzy si na ně zvykli,“ konstatoval Petrov. Kryty podle něj zaměstnance spolehlivě chránily před kapénkovou nákazou, počítá proto s jejich dlouhodobým využitím. „Údržba není komplikovaná, kvalita povrchu nijak zásadně při čištění netrpí,“ pochvaluje si mluvčí.

Zeleniny celkově sní Češi jen o pár kilogramů více než masa.
Hitparáda zdražování: Za které potraviny zaplatíme mnohem více než před rokem?

Podobně situaci vidí také obchodní řetězec Lidl, jenž do ochranných plexiskel, dezinfekčních stojanů, rukavic, sáčků a značení s upozorněními na rozestupy a dodržování hygienických zásad a ochranných pomůcek pro zaměstnance investoval několik desítek milionů korun. „V případě ochrany našich zaměstnanců a zákazníků rozhodně nechceme nic podcenit,“ prohlásila mluvčí Lidlu Zuzana Holá. Jak dlouho ochranná plexiskla bude firma používat, však nedokáže odhadnout. „Vše bude záviset na vládních nařízeních a také na vývoji situace v České republice celkově,“ vysvětlila.

„Plexiskla nejen v úseku pokladen, ale také informací a v sekci čerstvého pečiva na prodejnách ponecháme i v budoucnu,“ přizvukuje mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Ještě uvidíme

Se stálým využitím plexiskel naopak nepočítají v Globusu, přestože i zde s touto investicí měli dobrou zkušenost. „Problémem byla hlavně nedostupnost materiálu v danou chvíli na trhu,“ zavzpomínala na začátek epidemie mluvčí Globusu Lutfia Volfová. „Uvažujeme, že budeme v budoucnu s tímto ochranným prostředkem pracovat vždy, když vyhodnotíme, že si to situace žádá. Neplánujeme však ponechat plexiskla permanentně,“ dodala.

Prodejna potravin, diskont - ilustrační foto
Povinný podíl českých potravin? Obchodní řetězce jsou proti