Uniformovaní policisté, kteří zasahovali a hlídali vchody do budovy, krátce po půl jedné nasedli do policejní dodávky a od ministerstva odjeli.

Alena Schillerová a Andrej Babiš
Hodnocení lídrů politických stran: nejlépe si vedou Babiš a Schillerová

„Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podávání informací z trestního řízení má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze. Žádné další informace tedy poskytnout nemohu,“ řekl serveru iRozhlas mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Pletichy a zneužití pravomoci

„Mohu vám potvrdit, že Vrchní státní zastupitelství v Praze dozoruje trestní věc, kde právě policisté Národní centrála proti organizovanému zločinu provádí první úkony vyšetřování,“ uvedla pro iRozhlas vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Trestní stíhání policie podle Bradáčové zahájila pro zločiny pletichy při zadání veřejné zakázky a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Trestná činnost se měla vztahovat k probíhajícímu a plánovanému zadávacímu řízení za veřejné zakázky Ministerstva práce a sociálních věcí,“ dodala Bradáčová. O jakou zakázku se jedná však nejvyšší státní zástupkyně neuvedla. Server iRozhlas však přinesl informaci, že stíhání souvisí se zakázkou na informační systémy na výplatu sociálních dávek a mezi obviněnými je kromě Baláče také Karel Macek, manažer kybernetické bezpečnosti.

„Dnešního dne zahájil policejní orgán Policie ČR, Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV, Odbor závažné hospodářské trestné činnosti, trestní stíhání 2 fyzických osob pro zločin pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a přípravu zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, a to v souvislosti s probíhajícím a plánovaným zadávacím řízení na veřejné zakázky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR,“ uvedl na webových stránkách Vrchního státního zastupitelství v Praze státní zástupce Zdeněk Matula.

Zásah policie podle iRozhlasu proběhl také ve společnosti OKSystem, tedy firmou, která pro ministerstvo zajišťuje IT systémy již od roku 1993. V roce 2013 sice ministerstvo chtělo zakázku přidělit jiné firmě, zakázku však zrušil antimonopolní úřad, podle kterého byla systém společnosti Fujitsu předražený. 

Péče o seniory. Ilustrační snímek
Boj proti stárnutí populace vyjde draho. Může stát miliardy korun

Na dotazy později reagoval ředitel a místopředseda představenstva společnosti Vítězslav Ciml. „Policisté z NCOZ v OKsystemu požádali o předání podkladů ve věci zakázky pro ministerstvo práce a sociálních věcí, která je stále ve fázi vyhodnocování. Zaměstnanci OKsystemu s policisty spolupracují a poskytují veškerou součinnost,“ řekl ČTK v pondělí. Další informace s ohledem na vyšetřování neposkytl. Podle informací ČTK nebylo možné budovu v Praze na Pankráci dopoledne opouštět.

V roce 2014 v tenderu uspěla znovu firma OKSystem, ministerstvo ale zakázku zrušilo. Další soutěž pak proběhla v roce 2017, kdy uspěla firma DXC Technology. i tehdy však zakázku zrušil antimonopolní úřad.