"Epidemiologická situace nezaznamenává negativní trendy. Dál platí, že Česká republika tu situaci zvládá velmi dobře, nadprůměrně," konstatoval na úvod tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Posléze zdůraznil, že v Česku i nadále narůstá podíl vyléčených, klesá počet hospitalizovaných a stagnuje počet úmrtí. 

Dovolená u moře - Ilustrační foto
Bezpečná dovolená u moře: Řecko vede, Češi budou mít zřejmě privilegia

Plošná situace je sice podle Vojtěcha "velmi dobrá", problematické jsou ale dvě lokality - Praha, v níž se nachází několik menších ohnisek a dochází zde ke komunitnímu přenosu, a Důl Darkov na Karvinsku. "Největší problém máme na Karvinsku v rámci OKD a Dolu Darkov. Ta situace není jednoduchá. Je to lokalizováno," uvedl Vojtěch. Občany Prahy vyzval ministr k obezřetnosti. "V tuto chvíli jsou to jediné dvě lokality, kde vidíme problém," dodal. 

Epidemie chřipky jako riziko 

Podle Vojtěcha se Česko nyní musí začít připravovat na podzim, kdy velmi pravděpodobně dojde k epidemii chřipky. "Možnost, že by najednou došlo k epidemii koronaviru i epidemii chřipky, vnímáme jako riziko. Musíme zvýšit proočkovanost proti chřipce, která je v rámci zemí EU podprůměrná," zdůraznil Vojtěch s tím, že obě onemocnění mají podobné příznaky a pacienty tak bude těžší identifikovat. 

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek označil epidemiologickou situaci v České republice za velmi stabilní. Podle výpočtů ústavu bude v Česku na konci května 9430 případů nákazy koronavirem, přičemž denní přírůstek by se měl pohybovat kolem 70 nově infikovaných. "Žádné plošné nebezpečí nyní nehrozí," zdůraznil Dušek. 

Dušek také uvedl, že léčit lze i pacienty v pokročilém věku. "Sám věk není rizikovým faktorem, záleží i na celkovém zdravotním stavu pacienta." 

Reprodukční číslo pro Prahu se nyní podle statistiků pohybuje na hodnotě 1,13, což znamená, že sto nakažených lidí nakazí 113 dalších. "V Praze je nutná zvýšená obezřetnost," konstatoval Dušek. Pro celé Česko bez Karviné a Prahy je ale reprodukční číslo na hodnotě 0,77. 

Měření teploty. Ilustrační foto
Desatero k ochraně zaměstnanců: jak je to s rouškami, měřením teploty či jídlem

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky přestávají dávat plošné predikce smysl, protože plošně se nic neděje. "Pracujeme na systému rizikového skóre, které si představte jako desetibodou škálu," uzavřel Dušek s tím, že sledován je nejen kvantitativní nárůst počtě nově diagnostikovaných, ale i charakter tohoto nárustu. 

Situace v Dole Darkov 

Hlavní hygienička Jarmila Rážová se následně vyjádřila k situaci v Dole Darkov na Karvinsku.  „Nákaza v Dole Darkov se vyskytla ve všech provozech, nejen mezi horníky, ale i v těch nadzemních provozech v OKD. Krajská hygienická stanice proto požádala o pomoc mediky Armády ČR,“ prohlásila Rážová a dodala, že armádní týmy budou během víkendu testovat asi 1200 lidí.

V Dole Darkov začali hygienici v pondělí s plošným testováním všech zaměstnanců.
V Dole Darkov se nakazilo 120 zaměstnanců. Hygienička: Je to zoufalství