S covidem dosud zemřelo 14 646 lidí. Denní počty obětí se v tomto roce většinou drží nad 150. V pondělí zatím eviduje ministerstvo 74 zemřelých, tyto údaje ale obvykle při pozdějších aktualizacích rostou.

"S ohledem na fakt, že vykazování úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic, se mohou denní záznamy zpětně měnit právě z důvodu průběžného doplňování," uvedlo ministerstvo.

V domově na Severní Terase začalo očkování seniorů.
PŘEHLEDNĚ: Které obchody otevřou a jaké jsou změny ohledně očkování

Reprodukční číslo se na začátku ledna dostalo na 1,45, poté začalo klesat až na nedělních 0,68. V pondělí vzrostlo na 0,71, dnes o dalších pět setin. Ostatní parametry, na jejichž základě se index počítá, se ale lepší. Klesl podíl hospitalizací, průměr počtu nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny i čtrnáctidenní průměr nákaz mezi seniory na sto tisíc obyvatel.

Podíl pozitivních testů v pondělí klesl na 27 procent, o den dříve činil téměř 30 procent. Sedmidenní průměr je 28,6 procenta.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) očekává, že Česko v nejvyšším stupni systému PES zůstane ještě nějakou dobu. Novinářům v pondělí řekl, že rozvolňování bude podle něj možné až v době, kdy se uvolní lůžka v nemocnicích a bude přibývat 1000 až 2000 případů covidu-19 denně. Kabinet ale opatření částečně rozvolnil. Ode dneška se mohou otevřít papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi.

Situace v nemocnicích 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že pro přechod na čtvrtý stupeň by nemělo být v nemocnicích víc než 3000 lidí. Počet hospitalizovaných bude stanoven i pro přechod do nižších stupňů. V neděli bylo v nemocnicích 6330 nakažených s covidem-19 a téměř 1100 z nich potřebovalo intenzivní péči.

"Skóre neříká nic jiného, než jakým způsobem se vyvíjí situace v populaci. V poslední době to ale není zcela v korelaci se zaplněním nemocnic. I když v současné době epidemie začíná polevovat, tak jsou stále ještě plné nemocnice," řekl Blatný. Řídit se jenom klesajícím rizikovým skóre by tak podle něj nebylo bezpečné.

Očkování v Dánsku.
Dánsko je v očkování proti covidu nejlepší v EU. Přečtete si, jaký má recept

Index PES klesl na úroveň čtvrtého stupně už po vánočních svátcích, tehdy na tři dny. Od 30. prosince do čtvrtka se držel nad hranicí pátého stupně. Na začátku ledna dosahoval až 90 bodů, což byla nejvyšší hodnota indexu od jeho zavedení loni na podzim. Opatření proti šíření nákazy se v Česku řídí podle pátého stupně od 27. prosince.

Od březnového začátku epidemie odhalily laboratoře v České republice 899 503 případů koronaviru. Více než 750 tisíc lidí se z nemoci vyléčilo. V zemi je aktuálně přibližně 135 500 nakažených, většina má mírný průběh nemoci. S covidem dosud zemřelo 14 646 lidí, v posledních dnech je počet obětí většinou vyšší než 150.

Záchytka v Ostravě.
Záchytky hlásí neustále plno. Navzdory zákazu popíjení alkoholu na veřejnosti

Nejvíce zasažené zůstává Trutnovsko, kde za posledních sedm dní evidují 1094 nakažených na sto tisíc obyvatel. Následuje Chebsko s 837 případy na sto tisíc obyvatel. V několika okresech se naopak tento údaj dostal pod 300. Například na Teplicku bylo 246, na Ústecku 259 a na Chomutovsku 258 nakažených na sto tisíc obyvatel v uplynulém týdnu.