Od začátku epidemie se v České republice koronavirem prokazatelně nakazilo 1 645 061 lidí. Dosud se jich vyléčilo 1 575 449. S covidem zemřelo 29 667 nakažených. Počty úmrtí v posledních dnech klesají. Do začátku dubna bylo denně více než 100 zemřelých, poté se začala situace zlepšovat. Na pátek připadá 23 obětí, na sobotu deset.

V Česku bylo dosud podáno 3 628 177 dávek vakcíny proti covidu-19, dvě dávky dostal více než milion lidí. V sobotu zdravotníci očkovali 29 623 lidí. Je to výrazně méně než v předchozích třech rekordních dnech, ale proti minulé sobotě je to nárůst zhruba o 6300 očkovaných. O volných dnech se očkuje méně, podobné je to s testováním.

Počet nově nakažených covidem se Česku daří stlačovat dolů.
Časté testy přestanou být zdarma, řekl Arenberger. Také doporučil dovolenou v ČR

V sobotu laboratoře provedly zhruba čtyřicet tisíc testů, to je o sto tisíc méně než v pátek. Ve srovnání s minulou sobotou ale zůstal počet testů přibližně stejný.

V nemocnicích je 1886 nakažených, méně jich bylo naposledy 7. října loňského roku. V těžkém stavu je 366 lidí. Mírně se zvýšila kapacita volných standardních lůžek s kyslíkem. K dnešnímu ránu jich je k dispozici téměř 6700, což představuje 29 procent z celkového počtu. Postelí s umělou plicní ventilací je neobsazeno přibližně 650, tedy 28 procent.

Pokles reprodukčního čísla 

Údaj o počtu nakažených za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel klesá od března, kdy jich bylo více než 800. Nyní je údaj, kterým se vláda řídí při rozvolňování protiepidemických opatření, už jen těsně nad stovkou. V osmi krajích je dokonce pod ní. Nejlepší situace je v Karlovarském kraji, kde v uplynulém týdnu připadá na sto tisíc obyvatel 34 případů koronaviru. Naopak nejhůře na tom jsou jižní Čechy se 153 nakaženými na sto tisíc obyvatel v posledních sedmi dnech.

Děti, chlapci, hra - ilustrační foto.
Plaga: Školy v přírodě se budou konat nejspíš od 31. května

Nepatrně se snížilo takzvané reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Podle údajů k protiepidemickému systému PES kleslo k dnešku v ČR z 0,79 na 0,78. Čím níže je číslo pod hodnotou jedna, tím pomaleji se epidemie šíří.