V Praze byla v sobotu kapacita odběrů ve zbývajících věkových skupinách zcela naplněna, hygienici tak budou testovat už jen děti do sedmnácti let. „Zatímco v ostatních skupinách jsme otestovali většinu potřebného počtu dospělých a seniorů, u dětí je to zatím jen čtvrtina z požadované tisícovky,“ uvedla v dopoledních hodinách mluvčí mluvčí 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Petra Klusáková.

Koronavirus - Ilustrační foto
Strach z koronaviru vyvolává paniku. Mezi lidmi se šíří lži a dezinformace

Odebírání vzorků probíhalo bez komplikací také v Brně. „Utvořila se delší fronta než v pátek, je tady asi sto sto padesát lidí. Ale jsou v rozestupech," uvedl krátce před polednem Emil Kamenský z Krajského vojenského velitelství Brno. Příchozí lidé si podle něj počkají zhruba dvě a půl až tři hodiny. „Koridory jsou utvořené jako v pátek. Příchozí dostanou pořadové lístky," doplnil Kamenský.

„V Olomouci probíhá testování zcela plynule. Bez čekání,“ hodnotila po dvou hodinách vyhrazených věkové kategorii nad 60 let Lenka Irovská, tiskový informační důstojník olomouckého odběrného místa. Na Olomoucku, na rozdíl od ostatních odběrných míst v České republice, je zájemcům o studii odebírána žilní krev.

Situace v Olomouckém kraji se od ostatních odběrových míst liší také nedostatkem otestovaných seniorů. Těch hygienici postrádají ještě několik set. Doplnit je chtějí z řad lidí, kteří přijdou na odběrová místa v Olomouci, Litovli a v Uničově mimo rezervační systém, případně se pokusí pro seniory v krajském městě zřídit ještě jeden speciální termín.

Koronavirus v číslech

České laboratoře dosud provedly více než 210 tisíc testů na nákazu novým typem koronaviru. Nejvíce pozitivních výsledků hygienici odhalili v Praze (1686), Moravskoslezském kraji (955) a Středočeském kraji (866). Nejméně případů onemocnění covid-19 naopak evidují v Jihočeském kraji (172) a na Vysočině (172).

Nejvíce pacientů s koronavirem (1341) dosud lékaři zaznamenali mezi lidmi ve věku od 45 do 54 let. Nejméně postiženou věkovou skupinou (306 případů nákazy) jsou senioři ve věku od 85 let, pro které představuje choroba covid-19 největší riziko.

Ombudsman Stanislav Křeček
Stanislav Křeček: Nazývejme věci pravými jmény. U porodů i u Romů

V nemocnicích je aktuálně hospitalizováno 385 nakažených, v 71 případech jde o pacienty ve vážném stavu či umístěné na jednotkách intenzivní péče. Do domácího ošetřování lékaři propustili již 574 pacientů, cože je více než polovina všech dosud hospitalizovaných osob.