Do voleb se přihlásilo deset kandidátů. Pokud žádný z nich nezíská v prvním kole nadpoloviční podporu, rozhodne druhé kolo o týden později. Vítěz bude mít jisté místo v horní komoře parlamentu jen do řádných voleb, které budou příští rok v říjnu.

Nadcházející volby mají dvě veřejně zvučnější jména. Za koalici ODS a lidovců kandiduje Jan Jarolím, který je od 90. let ve vedení Prahy 9 a posledních třináct let je jejím starostou. Matador komunální politiky v nedávném obsáhlém rozhovoru pro Pražský deník uvedl, že v obecních volbách se o přízeň lidí ucházel naposledy. „Nechci umřít za pracovním stolem. Teď mě ještě kolegové přesvědčili, abych dokončil několik důležitých akcí,“ řekl Jarolím.

Starosta Prahy 9 Jan Jarolím.
Odpočítávám, nechci umřít za pracovním stolem, říká starosta Prahy 9

Hnutí STAN posílá do volebního klání Davida Smoljaka. Filmaře, občanského aktivistu a radního Vinoře podpořil na včerejší tiskové konferenci Zdeněk Svěrák, celoživotní pracovní partner Smoljaka staršího. David Smoljak by chtěl v Senátu bojovat za větší podíl malých obcí na rozpočtovém určení daní. „Stále víc starostů a zastupitelů trápí, že nemohou plánovat a realizovat projekty, které potřebují, ale jen ty, na které se někde nahoře zrovna uvolní peníze,“ prohlásil filmař Smoljak.

Z ostatních kandidátů má reálnou šanci na úspěch šéf stavebního bytového družstva Martin Kroh (TOP 09), bezpečnostní expert a držitel poháru ČR v korespondenčním šachu Martin Hrubčík (ANO) a také učitel a vášnivý cestovatel Petr Daubner (Piráti s podporou Zelených a ČSSD).

Zuzana Baudyšová
Senátorka Baudyšová rezignovala. V Praze 9 budou doplňovací volby